Svijet

Očekujem od EU da, kao Tramp, prihvati Jerusalim

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji boravi u posjeti EU, pozdravio je odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao izraelsku prijestonicu i rekao je da očekuje da će i Evropljani slijediti njegov primjer.
Očekujem od EU da, kao Tramp, prihvati Jerusalim
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
N1Izvor

"To omogućuje mir jer je priznavanje stvarnosti suština mira, temelj mira", rekao je Netanjahu novinarima nakon što se nakratko susreo s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU.

"Sada se preduzimaju napori da američka administracija iznese novi mirovni predlog. Mislim da bi trebalo da damo šansu miru. Mislim da bi trebalo da vidimo što se predlaže i možemo li da unaprijedimo taj mir", kazao je.

Uoči sastanka s ministrima spoljnih poslova EU u Briselu, Netanjahu je rekao da će Trampov potez, koji su osudili Palestinci i evropske vlade, doprinijeti miru na Bliskom istoku. On je pozvao Palestince da priznaju Izrael i da prihvate da je Jerusalem njen glavni grad.

Mogerini, koja je poželjela dobrodošlicu Netanjahuu u prvoj posjeti EU jednog izraelskog premijera u 22 godine, izjavila je da će Unija nastaviti da priznaje "međunarodni konsenzus" o Jerusalimu.

Ponovila je da se EU zalaže za rješenje o dvije države, a da je u izraelskom interesu pronaći održivo rješenje svog sukoba s Palestincima. EU će pojačati svoje mirovne napore pa će sljedećeg mjeseca u tom smislu održati razgovore s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, rekla je Mogerini.

Portal Analitika