Turizam

Naredna sezona će Crnoj Gori donijeti milijardu eura

Međunarodni turizam u svijetu i u ovoj godini nastavlja povoljnu tendenciju rasta. Kako je za Pobjedu istakao profesor dr Slobodan Unković sa beogradskog Univerziteta Singidunum, procjenjuje se da se u ovoj godini može očekivati oko 1,3 milijarde stranih turista. Učešće Evrope je 50 odsto, au okviru ovog regiona posebnu ulogu imaće zemlje južne i mediteranske Evrope sa učešćem oko 38 odsto.
Naredna sezona će Crnoj Gori donijeti milijardu eura
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
PobjedaIzvor

Crna Gora će ove godine, naglašava Unković, imati devizni prihod od turizma blizu milijardu eura, što bi predstavljalo rast i do osam odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Afirmisati planinu

- U budućem razvoju turizma Crne Gore maksimalno treba koristiti izuzetne mogućnosti koje pruža mediteranski dio. Istovremeno u skladu sa promjenama na međunarodnom turističkom tržištu, daleko veću pažnju treba posvetiti afirmaciji planinskih turističkih centara s obzirom na velike potencijale kojima se raspolaže, imajući pri tome u vidu i aktivnosti na formiranju savremene putne mreže – tvrdi Unković.

Takođe, po mišljenju sagovonika Pobjede, treba daleko više koristiti Podgoricu kao kongresni turistički centar kao i druge gradove, a posebno Cetinje.

- Kulturno-istorijski spomenici treba daleko više da se afirmišu i koriste u budućem razvoju turizma. Skadarsko jezero je izuzetni resurs, koji je do sada relativno malo korišćen. Potrebno je njegov razvoj vezivati i sa razvojem turizma u ostalim djelovima Crne Gore. To se odnosi i na zaštićena područja koja su važni turistički resursi. U razvoju buduće turističke ponude u svim djelovima Crne Gore dominantno mjesto treba da ima primjena koncepcije održivog razvoja koja poentu stavlja na zaštitu prirodnih i kulturnih resursa - kaže Unković.

Kvalitetni kadrovi u turizmu, kako dodaje, treba da dobiju značajno mjesto s obzirom na to da od toga u velikoj meri zavisi dalji uspješan razvoj turizma Crne Gore.

- Uvjeren sam da je Crna Gora već afirmisana turistička destinacija na međunarodnom turističkom tržištu i da ima sve preduslove da zauzme još značajnije mjesto u budućem razvoju - kazao je Unković.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika