Abiznis

Novembar bez otkazanog voza

U prethodna tri mjeseca broj otkazanih vozova je smanjen. U septembru su otkazana 4 voza, u oktobru 1, a u novembru nije bilo otkazanih vozova. Do poboljšanja je došlo većim angažovanjem mašinovođa i operativnih radnika Jedinice vuče vozova u Podgorici na operativnom praćenju kretanja vozova i u novim okolnostima (oscilacije napona) zaustavljanju određenog voza nekoliko minuta, i nakon regulacije napona nastavka vožnje, saopšteno je Portalu Analitika iz Centra za željeznička istraživanja.
Novembar bez otkazanog voza
Portal AnalitikaIzvor

Centar za željeznička istraživanja (CŽI) se bavi redovnošću saobraćanja vozova i uočava se stalno smanjenje broja otkazanih vozova uzrokovanih nedostatkom ispravnih voznih sredstava.

Crnogorskoj javnosti je poznato da je u prethodnih 4-5 godina otkazivanje vozova bila praksa u Željezničkom prevozu Crne Gore (ŽPCG), iako je to bilo u suprotnosti sa zakonskom regulativom, tj. Zakonom o željeznici i Zakonom o bezbjednosti i efikasnosti željezničkog prevoza.

Za ta nezakonita i vrlo često neopravdana otkazivanja vozova nije niko odgovarao od menadžmenta na čijem čelu je bio tadašnji izvršni direktor Milojica Zindović.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, u čijoj nadležnosti je rad ŽPCG nije preduzelo Zakonom propisane mjere. Apsolutni rekorder po broju otkazanih vozova je Vojislav Andrijašević, nekadašnji v.d. izvršnog direktora ŽPCG, pod čijim je rukovođenjem u januaru ove godine za 15 dana otkazano 145 vozova.

Praksa otkazivanja vozova u ovoj godini je nastavljena tokom svih mjeseci do novembra 2017, kad nije otkazan ni jedan voz. U toku ljeta je takođe bilo puno otkazanih vozova, a uzrok je bio oscilacija napona u kontaktnoj mreži, pa je dolazilo do pregorijevanja zaštitnih uređaja na voznim sredstvima, za što je odgovorna Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG). Osim velike materijalne štete na voznim sredstvima, izgubljeno je povjerenje putnika, pa su smanjeni i planirani prihodi.

U prethodna tri mjeseca broj otkazanih vozova je smanjen. U septembru su otkazana 4 voza, u oktobru 1, a u novembru nije bilo otkazanih vozova. Do poboljšanja je došlo većim angažovanjem mašinovođa i operativnih radnika Jedinice vuče vozova u Podgorici na operativnom praćenju kretanja vozova i u novim okolnostima (oscilacije napona) zaustavljanju određenog voza nekoliko minuta, i nakon regulacije napona nastavka vožnje. U pojedinim slučajevima ni ovakvi manevri mašinovođa nijesu pomogli pa je došlo do kvara vučnih vozila.

Nailazi zimski period i novi izazovi za mašinovođe koji su dokazali da se na njih može računati u ovim uslovima.

CŽI  je mišljena da je lošem stanju ŽPCG u prošlom periodu doprinio nesavjestan rad menadžmenta na čelu sa Milojicom Zindovićem, koji su ostavili velike probleme i dugove, zato će trebati dosta vremena, savjesnog rada sadašnjeg menadžmenta da se stanje popravi, zaključili su iz Centra za željeznička istraživanja.

Portal Analitika