Kultura

Uhvatite se za Hičkokovo uže

Ove sedmice za čitaoce Objektiva filmske, muzičke i TV naslove za kušanje ili strogo izbjegavanje izdvaja glumica Milica Šćepanović

Uhvatite se za Hičkokovo uže
Objektiv/PobjedaIzvor

ZGRABI
FILM
Kada je riječ o filmskoj umjetnosti, teško je definisati što je potrebno za dobro ostvarenje koje nas se tiče, otvara pitanja i daje odgovore. Izdvojiću filmove koji su ostavili snažan utisak na mene – glumački i tematski.  
Prvi je „Persona“ (Ingmar Bergman, 1966). Ovaj film je snimljen u Švedskoj, gdje se i odvija radnja, a bavi se temom bolesti, sumornosti, smrti i ludila. Prati priču o dvije žene koje su prinuđene da provode vrijeme zajedno zbog čega njihov odnos postaje veoma napet, a granica između imaginacije i realnosti vrlo tanka. Do kraja filma one postaju jedno.
Drugi film koji izdvajam je „Rope“ („Uže“, Alfred Hičkok, 1948). Kada dva mlada čovjeka zadave kolegu sa fakulteta, skrivaju njegovo tijelo u sanduk koji stoji na sredini sobe. Prave večeru za prijatelje i porodicu, kako bi dokazali genijalnost zločina. Hičkok na prvi pogled nudi dobru zabavu, zanimljiv zaplet i vrhunske dijaloge – ali i mnogo više od toga.
Treći naslov je „The Blue Angel“ („Plavi anđeo“, Jozef fon Šternberg, 1930). Profesor Imanuel, u sjajnoj interpretaciji Emila Janingsa, zaljubljuje se u pjevačicu u noćnom klubu i počinje vezu sa njom. Nakon što je njihov odnos objelodanjen, profesor dobija otkaz i počinje da radi u klubu. Nevjerovatna je transformacija Imanuela. Uglednog i nekada poštovanog čovjeka zamijenio je klovn u noćnom klubu... 
Ovo su klasici koji nude bogatsvo glumačkih i režiserskih sredstava, u kojima igraju čuvena imena kao što su Marlen Ditrih, Džejms Stjuart, Džon Dal... Sve ove filmove režirali su čuveni autori koji baš u ovim naslovima pokazuju slojevito bavljenje temama, koje su aktuelne i dan-danas. 
I da ne zaboravim... Vratite se ponekad filmovima nezaboravnog malog-velikog genija, Čarlija Čaplina. I gledajte crtane filmove. Niko od nas nikada neće biti previše star za crtaće.

02-poster-hickokovog-filma

TV
Nažalost, zbog obaveza na Akademiji imam sve manje vremena za sadržaje kojima bih voljela da se posvetim. Posljednje što sam pratila su crtani filmovi na kanalu RTCG.  
Od serija koje sam stigla da ispratim preporučujem „The Young Pope“ („Mladi papa“) sjajnog Pola Sorentina sa fenomenalnom glumačkom ekipom koju predvode Džud Lo, Dajana Kiton i Silvio Orlando.

MUZIKA
Slušam sve što „mrda“ i ima bas. Zarobljena sam u dobu fanka, soula i r'n'b muzike. Džejms Braun, Stivi Vonder, Kertis Mejfild, Marvin Gej, Wild Cherry, Kool the Gang i Earth, Wind and Fire odvešće vas pravo u diskać.
Za dobro raspoloženje možete da uključite pjesmu „Teardrops“ dua Womack & Womack i krenite na ples. Za tmurne dane preporučujem muziku američkog kompozitora Filipa Glasa!

03-plavi-andjeo

ZAOBIĐI
FILM / TV / MUZIKA
Izbjegavajte sve filmske, TV i muzičke naslove koji se površno bave različitim temama. Okanite se rijalitija i TV sadržaja koji nam nude pogrešnu sliku o umjetnosti. Izbjegavajte i muziku koja se pušta u autobusima! Ugasite ponekad TV i društvene mreže i poklonite sebi nekoliko sati uživanja u pozorištu ili bioskopu.

FOTO: Privatna arhiva / pinterest.com / filmmisery.com

Portal Analitika