Kultura

Nacionalni simfonijski orkestri elitne su institucije

Crnogorski simfonijski orkestar 14. decembra na sceni CNP-a obilježiće deceniju od svog prvog nastupa. Rođendanski koncert, predvođen maestrom Grigorijem Kraskom, biće prilika da se javnost i publika podsjete na proteklih deset godina tokom kojih je ovaj orkestar uvijek uspješno stremio ka novim izvođačkim izazovima i profesionalnim standardima... 
Nacionalni simfonijski orkestri elitne su institucije
PobjedaIzvor

I uz mnogo savladanih prepreka zaslužio da danas bude prepoznat kao istinski stožer muzičkog života naše zemlje. O jubileju koji protiče u uslovima iščekivanja završetka zgrade, umjetničkim ciljevima i potencijalima, ali i tretmanu CSO u našem društvu za Pobjedu govori direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković.

POBJEDA: Muzički centar i Crnogorski simfonijski orkestar decembar su posvetili značajnom jubileju - deceniji od prvog koncerta CSO. Što će sve biti u fokusu jubileja koji je važan i za sveukupan muzički život Crne Gore?

MIRKOVIĆ:Naravno koncert na kojem ćemo pokazati ono što sada imamo: naš orkestar, našeg dirigenta, našeg solistu i Crnogorski horski ansambl, koji je sa nama u svim velikim projektima. Promovisaćemo monografiju o prvih deset godina, trostruki CD sa snimcima koncerata i zahvaliti svima koji su nam pomagali.

POBJEDA: Mjesec jubileja počeli ste gostovanjem u Makedoniji, kao prvi gostujući orkestar u novoj nedavno otvorenoj zgradi njihove Filharmonije u Skoplju. Kakve impresije nosite sa tog gostovanja?

 MIRKOVIĆ: Za nas je to velika čast. Saradnja sa Makedonskom filharmonijom planirana je dugo, ali smo tek prije neki dan gostovali u Skoplju. To je bila dragocjena prilika, utoliko značajnija jer je riječ o odličnoj dvorani i izvanrednom prijemu od skopske publike. Na takvim koncertima stiče se dragocjeno iskustvo i učvršćuje samopouzdanje.

POBJEDA: Gostovanje je bilo i povod za potpisivanje sporazuma o saradnji između Muzičkog centra i Makedonske filharmonije. Imate li već neke konkretne projekte u planu?

MIRKOVIĆ: Ovaj koncert je prva od mnogih planiranih aktivnosti, a na nama je da zajedno odaberemo ono što će u buduće biti najbolje za obje strane.

 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika