Društvo

Dovođenje ratnog zločinca skandal, krivično goniti SNS

Pozicioniranje haškog osuđenika Momčila Krajišnika kao gosta na ,,svečanoj akademiji“ kojom je Srpski nacionalni savjet proslavio godišnjicu Podgoričke skupštine skandalozno je, može da izazove tenzije u Crnoj Gori, a zaslužuje i pokretanje krivične odgovornosti protiv organizatora. To su Pobjedini sagovornici iz Koalicije za Rekom, Matice crnogorske i Liberalne partije kazali povodom nedavnog obilježavanja 99. godišnjice Podgoričke skupštine.
Dovođenje ratnog zločinca skandal, krivično goniti SNS
PobjedaIzvor

Odlukama Podgoričke skupštine ili „Velike narodne skupštine“ 1918. godine ukinuta je država Crna Gora i pripojena kraljevini Srbiji, Srpski nacionalni savjet proslavio je 99. godišnjicu tog događaja, a među gostima bio je bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Momcilo Krajišnik, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 20 godina za zločine u Bosni i Hercegovini.

Krajišnik je 27. septembra 2006. pred Haškim tribunalom proglašen krivim za istrebljenje, ubistva, progone po političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje, kao i zločine protiv čovječnosti.

Nakon što je odležao dvije trećine kazne, Krajišnik je pušten 30. aprila 2013. godine, otkad je ponovo politički aktivan.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, kao i predsjednik Odbora za dijasporu u Skupštini Srbije Ivan Kostić.

Na početku akademije intonirana je pjesma “Onamo namo“ i himna Srbije “Bože pravde“.

„Podgrijavanje“ atmosfere

- Centar za građansko obrazovanje, koji je referentna organizacija Koalicije za Rekom za Crnu Goru, kontinuirano ističe da je glorifikovanje ratnih zločinaca neprihvatljivo, a pozicioniranje Krajišnika, osuđenog ratnog zločinca pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, kao počasnog gosta na nedavnoj svečanoj akademiji povodom 99 godina Podgoričke skupštine skandalozno je – kazala je za Pobjedu Tamara Milaš, saradnica u CGO.

Prema njenim riječima, ovakvi događaji “samo podgrijavaju lako potpaljivu atmosferu i u Crnoj Gori i u regionu, i ograničavaju proces pomirenja“.  Milaš kaže da je to „uvreda i za žrtve“.

- Posebno je zabrinjavajuće što su na tom skupu, iako nijesu organizatori, prisustvovali i stajali pored, predstavnici određenih opozicionih političkih partija, jer to u konačnici šalje poruku kakav je njihov stav o suočavanju sa prošlošću i ratnim zločincima.

Političari imaju posebno odgovornost da afirmišu bolje međususjedske odnose, toleranciju i pomirenje kao osnove koje treba da osiguraju stabilniju društvenu zajednicu. To se ne može čniti tako što se stoji rame uz rame sa ratnim zločincem – istakla je Milaš.

Ona je kazala da „smo imali i u regionu brojne primjere javnih događaja koji su negirali zločine ili promovisali ratne zločince“.

- To je veoma opasno i neodgovorno, iako nerijetko služi za ubiranje političkih poena i dnevnopolitičke manipulacije koje jačaju pojedine strukture.

Skupu cijenu toga plaćaju društva regiona – rekla je Milaš.

Prema njenim riječima, taj događaj ukazuje i na još jedan problem, a to je, kako je istakla, „činjenica da se crkva neumjesno upliće u društveno-politički život, zloupotrebljavajući svoj autoritet kroz davanje legitimiteta skupu gdje je počasni gost ratni zločinac“.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović „svečanu akademiju“ okarakterisao je kao ružan događaj, koji se ne smije ponoviti.

2602popovic

Izostala reakcija države

- Trebalo je država da reaguje. Nije se smjelo dozvoliti da dođe do proslave 99. godišnjice najvećeg sloma u novijoj istoriji Crne Gore. Tu su, između ostalog, bili prisutni popovi i ratni zločinci.

Očekujem od nadležnih državnih organa da reaguju. Oni moraju da kontrolišu šta se dešava na teritoriji Crne Gore – kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, možda je teško bilo spriječiti organizovanje proslave jer nadležni organi „možda nijesu znali“ da će se to desiti.

- Šteta je napravljena i sada nadležni neka reaguju – da se čak i krivično gone organizatori proslave, a Krajišnik proglasi personom non grata u Crnoj Gori – dodao je Popović.

Dragan Radulovic, predsjednik Matice crnogorske, kaže da se „neće ostvariti ono što žele organizatori proslave Podgoričke skupštine“.

- Nijesam siguran da će se, izuzev podizanja tenzija i gnijeva u društvu, ostvariti ono što ta družina odavno priželjkuje – istakao je Radulović.

dragan-radulovic

Doveli bi oni i Ratka Mladića, ali je trenutno zauzet

Tako je Dragan Radulović iz Matice crnogorske prokomentarisao prisustvo Momčila Krajišnika na proslavi Podgoričke skupštine.

- Proslava Podgoričke skupštine uklapa se u ideologiju koju baštini Srpska pravoslavna crkva i niz drugih stranaka u Crnoj Gori. Samo čudi što nijesu čekali da proslave okruglu cifru – vijek, umjesto što su slavili 99. godišnjicu – kazao je Radulović

1904mitric

Mitrić: Proslava „mrtvih“ država politički mazohizam

- Sloboda izražavanja, okupljanja, kao i mnoge druge slobode zagarantovane su Ustavom do granice slobode drugih.

Proslava godišnjica „mrtvih“ država za mene su čudan fenomen, (počev od Gazimestana 1989. godine, pa preko ovogodišnje Podgoričke skupštine, pa i do 29. novembra - Dana Republike), u stvari jedna vrsta političkog mazohizma – kaže za Pobjedu dr Blagota Mitrić, profesor ustavnog prava i bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore.

- Kada je riječ o skorašnjem obilježavanju praznika Podgoričke skupštine, kojom je mimo tadašnjeg važećeg Ustava Crne Gore ona nasilno pripojena Srbiji, i to uz ucešće haških osuđenika za ratne zločine, predstavlja ugrožavanje morala naše države, uz akcenat da moral nije pravna kategorija - rekao je Mitrić.

On je istakao da Ustav Crne Gore, međutim, u članu 47 stav 2 propisuje da se „pravo na slobodu izražavanja može ograničiti samo pravom drugoga na dostojanstvo, ugled i čast i ako se ugrožava javni moral ili bezbjednost Crne Gore“.

A moral i javni moral, istakao je on, dvije su različite kategorije, kako ih i Ustav razdvaja, kao na primjer interes i javni interes, koje je, po mom sudu, prikladno upoređenje – dodao je Mitrić.

 

Ivana KOPRIVICA

 

Portal Analitika