Svijet

Ne smiruju se tenzije i demonstracije poslije Trampove odluke

Američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela izazvalo je tenzije i demonstracije širom Bliskog istoka. Odgovarajući na artiljerisku vatru, izraelska vojska je bombardovala Pojas Gaze, gdje ima mrtvih i povređenih. Savjet Bezbednosti konstatatovao je da Trampova odluka nije u skladu sa rezolucijama UN.
Ne smiruju se tenzije i demonstracije poslije Trampove odluke
N1/AgencijeIzvor

Vojna akcija ekstremne organizacije Hamas, koja kontroliše Pojas Gaze, bila je povod za vazdušne napade Izraela. U akciji su ubijena dva pripadnika Hamasa, a povrijeđeno je najmanje 25 ljudi, među kojima šestoro djece.

"Udari su dolazili jedan za drugim. Kuća se zapalila. Prije nego što se cijela srušila, susjedi su naz izvukli napolje. Suprug i ja smo krenuli da trčimo, ali nismo ništa vidjeli od dima i vatre".

Svijet strahuje od trećeg palestinskog ustanka. Prva dva su donijela smrt hiljadama ljudi.

"Objavljujemo da će se osvajači Izrael i Sjedinjene Države naći na udaru protesta u svim djelovima Palestine i van nje. Od danas, neće biti rute za povlačenje, niti crvene linije za nas. Palestinski narod će pokazati svoju borbu i bes, i proširiće vojne akcije svugde, posebno na Zapadnu obalu", kaže Fathi Hamad, vođa Hamasa.

Protiv Trampove odluke protestuju i Arapi i muslimani šriom svijeta. Ipak, ovo je i prilika da se pokažu sve razlike glavnih oponenata među islamskim državama: Irana i Saudijske Arabije. Teheran upire prst u Rijad, koji je ovih dana neobično uzdržan.

Trampova odluka "ne doprinosi izgledima za mir u regionu", navodi se u deklaraciji usvojenoj poslije hitnog sastanka Savjeta bezbednosti UN.

Na konferenciji o bezbijednosti u Bahreinu, šef diplomatije Ujedinjenih Arapskih Emirata, Anvar Gargaš, izjavio je da je proklamacija o Jerusalimu "dar za radikalizam". Za to vrijeme protesti na Zapadnoj obali i Jerusalimu traju i dalje.

Portal Analitika