Politika

Novac iz budžeta trošite na ogovaranje sopstvene države

"Saopštenje političke stranke Demokratska Crna Gora sadrži, u obilju politikantskih floskula, nekoliko neutemeljenih tvrdnji u vezi sa Predlogom zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu koje, radi cjelovitog i istinitog informisanja javnosti, opovrgavamo podacima i činjenicama" - navodi se u reagovanju Vlade na juče iznešene stavove Demokratske Crne Gore.
Novac iz budžeta trošite na ogovaranje sopstvene države
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je negirala sljedeće:

-"Neistinita je iznijeta tvrdnja da „kapitalni budžet gotovo da i ne postoji ako se izuzmu izdaci za auto-put“. Naprotiv. Činjenica je da je Predlogom zakona o budžetu Crne Gore za 2018. godinu predviđeno 77,7 miliona eura u kapitalnom budžetu za ostale projekte saobraćanje infrastrukture (pored auto puta) i ukupne javne infrastrukture u zemlji.

-Neistinita je tvrdnja da naredne godine neće biti „škola, vrtića, domova zdravlja“. Istina je upravo suprotna. U 2018. godini predviđeni su, među ostalim započinjanje ili nastavak izgradnje osam novih vrtića i škola u Citi Kvaty, Tološima, na Karabuškom polju, u Bijelom Polju, Rožajama, Pljevljima, Golubovcima, sala za Osnovnu školu na Cetinju...

-Neistinita je tvrdnja da „ni ove godine godine nema govora o proširenju i adaptaciji bolničkih kapaciteta“. Planirano je više projekata u okviru Kliničkog centra Crne Gore dok će budžetom za zdravstvo koji je povećan za 8,7 miliona eura biti unapređena zdravstvna zaštita građana.

-Neistinita je tvrdnja da Vlada „teret punjenja budžeta prebacuje na građane”, i da će „PDV i akcize najviše pogoditi siromašno stanovništvo”. Analize ukazuju na jednokratan i ograničen efekat rasta više stope PDV-a na rast cijena. Evropska komisija čak projektuje nižu stopu inflacije u Crnoj Gori u 2018. u odnosu na 2017, što sve demantuje iznijete populističke tvrdnje.

-Neistinita je tvrdnja Demokratske Crne Gore da će Vlada u 2018. uvesti akcizu na ugalj.

-Neistinita je iznijeta tvrdnja da su obaveze Fonda za zdravstveno osiguranje izmirene „suprotno zakonu“. Riječ je o izmirenjima predviđenim Izmjenama Zakona o budžeta za 2016. godinu.

-Neistinita je ocjena da je Vlada Crne Gore „ekonomski bezidejno i haračlijski orijentisana” i da vodi „pogubnu ekonomsku politiku“.

Rezultati ekonomske politike Vlade Crne Gore, tvrde iz Vlade, su izuzetni što potvrđuju svi parametri kao i renomirane i referentne međunarodne organizacije i institucije poput Evropske komisije, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i dr. i ocjene da Vlada Crne Gore dobro vodi zemlju.

"Politička stranka – zbir junoša koji ništa u životu nijesu napravili i par gubitnika koji su kad god su mogli sve što su znali i mogli napravili da ne bude moderne, demokratske, evropske i evroatlantske Crne Gore, kloni se parlamenta i svih drugih oblika javnog sučeljavanja programa, činjenica, ocjena, argumenata svjesna da nema šta da ponudi osim neistina i falsifikata", navodi se u saopštenju Vlade.

Nepristojno je, smatraju, i demagoški kriitikovati i dovoditi u pitanje kvalitet Vladine ekonomske politike kada ni jednom svojom idejom i predlogom ne doprinosite njenom kvalitetu.

"Upravo obrnuto, svakog mjeseca bez rada iz istog budžeta uzimate na desetine hiljada eura novca građana koje trošite na ogovaranje i denunciranje sopstvene države i par minuta mikrofona na režiranim pres konferencijama", ističe se u saopštenju.

"Nastavite, a Vlada Crne Gore će nastaviti da vodi odgovornu i uspješnu ekonomsku politiku, radiće da bez dana zakašnjenja budu isplaćivane penzije, socijalna davanja i zarade i da cijela Crna Gora i dalje bude gradilište", poručuju iz Vlade.

Navode u saopštenju i kako će razmisliti o tome da prema Skupštini pokrenu inicijativu za izmjenu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o finansiranju političkih stranaka kako bi bilo ograničeno trošenje državnog novca bez rada.

"Kome će vjerovati građani: činjenicama i sopstvenim očima ili onome što tvrdi jedna politička stranka u umišljaju visokog uzleta i realnosti strmoglavog pada? Građani su odgovor već dali nedavno, a nesumnjivo će ga davati i ubuduće", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Portal Analitika