Kultura

Peaky Blinders, S04E03: Guja u njedrima

Polin razgovor sa Lukom pucao je od opasne igre ubjeđivanja i seksualne tenzije. Nego, scena je mogla da bude uvjerljiva bez ijedne riječi. Toliki su majstori glume Helen Mekrori i Edrijen Brodi. 
Peaky Blinders, S04E03: Guja u njedrima
ObjektivIzvor

Treća epizoda BBC serije „Peaky Blinders“ ponovo je vratila fanove staroj dilemi. Što je savršenije u ovom serijalu – besprekorni scenario ili ubitačna glumačka ekipa? Umrijećemo, a nikada nećemo saznati pravi odgovor. Zvuči pretjerano? Hajde onda da se podsjetimo nekoliko ključnih momenata iz epizode „Blackbird“ u kojoj je Stiven Najt briljirao nijansirajući likove Tomasa i Artura Šelbija i Poli Grej.

Svi misle da je Artur (Pol Anderson) najslabija tačka porodice u ratu sa italijanskom mafijom. Najstariji Šelbi ima ozbiljnih problema zaključanih u glavi, ali u ovoj epizodi pokazao je i jaču stranu.

Svilena spavaćica

Luka Šangreta (Edrijen Brodi) poslao je dva čovjeka da zaskoče Artura. U jezivoj, fenomenalno snimljenoj, krv-crvenoj sceni Šelbi ih je pretvorio u paštete. Prije toga masakrirao je zaposlene u Tomasovoj fabrici koji se bore za bolja radnička prava i uzeo svoju ženu Lindu, obučenu u provokativnu japansku svilu, na svakom mogućem mjestu u kancelariji.

No, Arturovu snagu brzo je smijenio stari dobri osjećaj nemoći, tako karakterističan za njegovu prirodu. Ponovo se prepustio ambisu krivice. I još je otkriveno da spavaćica od japanske svile baš i nije bila ideja njegove žene...

Linda je možda rekla Arturu da ju je majka naučila kako treba da „drži muškarčeva mu*a prazna, a stomak pun“, ali iza ideje o kontrolisanju njenog muža stoji Poli (Helen Mekrori). Njoj je pripao najbolji dio skripta prošle sedmice.

Glava na pladnju

Možda su se Tomasovi navijači uplašili za njegov život zbog Lukinog dolaska, ali tek sada znaju što znači imati pravi razlog za zabrinutost. Polin lukavi um je jedini koji može da parira sa Tomasovim. Zato je scena njenog barskog susreta sa Lukom u finišu epizode bila tako dobra.

Poli je ponudila Luki Tomijevu glavu na pladnju pod uslovom da poštedi druge. Razgovor je pucao od opasne igre ubjeđivanja i seksualne tenzije, ali scena je mogla da bude uvjerljiva bez ijedne riječi. Toliki su majstori glume Mekrori i Brodi...

Stiven Najt je perfektno uvezao igrice opake Poli sa Tomasovim melanholičnim dijelom priče u ovoj epizodi. Džesi Iden (sjajna Čarli Marfi) podsjetila ga je na prvu ženu koju je ikada volio i kojoj je obećao da će promijeniti svijet.

Šelbi jeste promijenio svijet, ali ubijajući, pelješeći i ucjenjujući svakoga, čak i kralja. Njene riječi probudile su sjećanje na dane kada je bio idealista. Džesi je ušla u glavu Tomasa Šelbija. Nažalost, neki unutrašnji osjećaj kaže da će čak i ona, toliko prkosna i poštena, postati samo još jedna u leglu guja koje nosi u njedrima... M. I.

FOTO: telegraph.co.uk

Portal Analitika