Društvo

Vazduhoplovi mogu da slijeću 150 metara od naseljenog mjesta

Vazduhoplovi raznih vrsta ne mogu slijetati i polijetati mimo aerodroma unutar naseljenog mjesta i na udaljenosti manjoj od 150 metara od naselja, navodi se u pravilniku koji je donijela Agencija za civilno vazduhoplovstvo, a koji je objavljen prije nekoliko dana. 
Vazduhoplovi mogu da slijeću 150 metara od naseljenog mjesta
PobjedaIzvor

Agencija je pravilnik o uslovima za vanaerodromsko slijetanje i polijetanje definisala na osnovu Zakona o vazdušnom saobraćaju uz saglasnost Ministarstva saobraćaja i pomorstva. U pravilniku se navodi da odobrenje za vanaerodromsko slijetanje i polijetanje izdaje Agencija operatoru vazduhoplova koji ispunjava uslove utvrđene ovim pravilnikom.

- Vanaerodromsko slijetanje i polijetanje vazduhoplova može da se izvodi samo u vizuelnim meteorološkim uslovima danju i prema pravilima za vizuelno letenje (VFR). Vanaerodromsko slijetanje i polijetanje ne može da se izvodi unutar naseljenog mjesta i na udaljenosti manjoj od 150 metara od naseljenog mjesta - kaže se u pravilniku.

Navodi se takođe, da za vanaerodromsko slijetanje i polijetanje vazduhoplova ne može da se koristi površina na zemlji ili vodi (osim morske) koja se nalazi na udaljenosti manjoj od 150 metara od lica, objekata i obale, kao i površina na moru koja se nalazi na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, kao i na udaljenosti manjoj od 150 metara od lica i objekata na ili u vodi. Agencija vodi registar (evidenciju) pilota vazduhoplova kojima je izdato odobrenje za vršenje vanaerodromskog slijetanja i polijetanja, u koji se upisuju podaci o izdatim odobrenjima.

U pravilniku je naglašeno da ako se površine za vanaerodromsko slijetanje i polijetanje nalaze na području koje obuhvata kontrolisani vazdušni prostor, operator vazduhoplova je dužan da u planu leta navede geografske koordinate površine za vanaerodromsko slijetanje i polijetanje i koordinira aktivnosti sa nadležnom kontrolom letenja.

- Nadležna kontrola letenja može da ograniči ili zabrani konkretnu operaciju vanaerodromskog slijetanja i polijetanja, ukoliko su trenutni uslovi za obavljanje vazdušnog saobraćaja u kontrolisanom vazdušnom prostoru nepovoljni - navodi se u pravilniku.

Portal Analitika