Politika

Hoće li SD tražiti “hljeba preko pogače”?

Pregovori oko formiranja vlasti na Cetinju trebalo bi da počnu naredne nedelje, nakon što se sinoć iz SAD-a vratio potpredsjednik SD-a Damir Šehović, potvrđeno je Portalu Analitika iz vrha te stranke. Šehović je, inače, na čelu pregovaračkog tima, koji, kako je zvanično saopšteno, treba da sačini platformu za razgovore.
Hoće li SD tražiti “hljeba preko pogače”?
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

DPS je na lokalnim izborima u tom gradu osvojio 16 mandata, nedovoljno da sama formira vlast. Njihov koalicioni partner na državnom nivou SD osvojila je dva mandata, i tas na vagi je za formiranje vlasti u gradu pod Loćenom. Na prvi pogled nikakvih problema ne bi trebalo da bude. No, da li je baš tako i otkud priča o platformi i šefu pregovaračkog tima iz Podgorice?

gazivodaOdnosi DPS-a i SD-a na Cetinju: Na čelu lokalnog SD-a nalazi se doktor Ivan Gazivoda, anesteziolog, drugi na listi je Ivan Ivanović, pedijatar. Oni koji bolje poznaju lokalne prilike odmah će vam reći da postoje “određene netrpeljivosti” koje imaju u odnosu na sadašnjeg gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića i ljude iz lokalnog DPS-a. Bogdanović i Gazivoda se nijesu štedjeli u raspravama u lokalnom parlamentu, a Ivanović je, kažu dobro upućeni, nezadovoljan što svojevremeno nije izabran za direktora bolnice na Cetinju, za što krivi lokalni DPS.

Portal Analitika konkatirao je Gazivodu, ali smo od njega samo putem SMS-a uspjeli da dobijemo odgovor da pregovori nijesu počeli. Na dodatno pitanje hoće li tražiti da Bogdanović ne bude gradonačelnik odgovorio je -  da će prilikom formiranja vlasti ostati principijelan u stavovima izrečenim u kampanji. Gazivoda je u nekoliko navrata saopštio da vidi SD sa svima u koaliciji osim sa DF-om, koji u tom gradu nije ni ušao u lokalni parlament, ali i da ima zamjerke na sadašnja kadrovska rješenja.

U debati na TV Vijesti je rekao da će biti zahtjevni pregovarači. "Što se tiče DPS-a, personalna rješenja su za nas neprihvatljiva", rekao je tada Gazivoda. Te njegove riječi, koje je očigledno ponavljao u mnogim prilikama i na mnogim mjestima po Cetinju, ovih dana opozicija u tom gradu uveliko eksploatiše, očekujući da se njihovom jatu prikloni.

sehovicKako je nezvanično saopšteno, spremni su da mu ponude mjesto gradonačelnika. Odmah nakon toga, Gazivoda je saopštio da će prioritet u razgovorima biti put put do rješenja problema u kojima se Prijestonica nalazi.

“To će biti jedina zvijezda vodilja za SD, a ne funkcije, jer smo mi u SD-u već ostvareni ljudi, lično i profesionalno”, naveo je Gazivoda u saopštenju dostavljenom medijima. Nakon toga je saopšteno da su formirali pregovarački tim i za šefa imenovali Šehovića.

Nema pominjanja kadrovskih rješenja: I iz vrha SD-a je Portalu Analitika sinoć saopšteno da u prvoj rundi razgovora neće pominjati kadrovska rješenja - ”Prvo platforma, pa kadrovska rješenja”. Odluka da na čelo tima bude Šehović, kaže naš izvor, znači da SD, bez obzira na stav lokalnih političara, ipak neće previše zatezati i da će se odluka donijeti u Podgorici, a ne na Cetinju. 

Nosilac liste DPS-a i gradonačelnik Aleksandar Bogdanović je za Portal Analitika kazao da se nada da će se brzo postići dogovor - tim prije, jer su, kako navodi, u pitanju dvije snage koje su istinski posvećene svemu što su interesi i Cetinja i Crne Gore. “Da će biti tako, uvjerava i činjenica da naša koalicija na državnom nivou odlično funkcioniše - tako da ćemo, zajedničkim vršenjem vlasti na Cetinju, dodatno ojačati tu saradnju. Za DPS je najvažnije da se formira stabilna i odgovorna vlast, koja će dobro upravljati Cetinjem i u naredne četiri godine, u cilju podizanja kvaliteta života svih naših sugradjana”, rekao je on.

Izvor iz vrha DPS-a tvrdi za Portal Analitiku da apsolutno neće dozvoliti da im se SD miješa u njihova kadrovska rješenja, te da to ni ne očekuju od svojih koalicionih partnera na državnom nivou.

cetinjeglBogdanović ima podršku Đukanovića: Sadašnji gradonačelnik Aleksandar Bogdanović, ima kaže naš izvor, snažnu podršku šefa DPS-a Mila Đukanovića i vrha stranke. Đukanović smatra da se Bogdanović sjajno držao u kampanji i da, iako je bio na udaru opozcije zbog neispunjenih obećanja o fabrici čokolade i žičare, ali i rodbinskih veza sa familijom Marović, nije napravio nijednu grešku. Zvanična odluka o tome ko će biti kandidat za gradonačelnika u vrhu stranke nije još donijeta, iako ima spekulacija da Bogdanovića DPS vidi i za, upražnjeno, a u ovom trenutku bitno mjesto ministra kulture.

Žal za apsolutnom vlašću: Sa druge strane, kaže naš izvor, DPS na Cetinju žali što nijesu osvojili apsolutnu vlast, iako su u toj varijanti planirali da pozovu SD da participira u lokalnoj samoupravi. Na manji broj izašlih birača DPS- a ,posebno u posljednja dva sata, dominantno su, pokazuju analize, uticali incidenti, upadi u mini štbove i atmosfera na dan izbora na Cetinju. Dosadašnja iskustva u formiranju vlasti, kada DPS nije imao većinu pokazuju, da je SD (SDP) tražio i dobio dosta ključnih pozicija. Hoće li ovog puta tražiti “hljeba preko pogače” vidjećemo brzo.

Vesna RAJKOVIĆ NENADIĆ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika