Svijet

Amerika posvećena mirovnom rješenju

Američke vlasti ostaju posvećene mirovnom procesu na Bliskom istoku poslije odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, izjavila je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli.
Amerika posvećena mirovnom rješenju
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
N1Izvor

"Razumijem da je promjena teška za druge članove međunarodne zajednice, ali naše akcije imaju za cilj unaprjeđenje mira", rekla je Niki Hejli na sastanku Savjeta bezbjednosti UN koji je hitno sazvan poslije Trampove odluke.

Prema njenim riječima, SAD žele "dogovoreni sporazum" o Bliskom istoku.

 "Tramp nije zauzeo stav o granicima i status kvo je i dalje na svetim mjestima", dodala je američka ambasadorka.

Specijalni izaslanik UN za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov izjavio je da su UN "izuzetno zabrinute" zbog opasnosti od eskalacije nasilja poslije Trampove odluke da "jednostrano prizna" Jerusalim kao glavni grad Izraela. Mladenov, koji se preko video linka iz Jerusalima obratio na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, rekao je da od Trampove odluke vladaju "dani gnijeva" upozoravajući na "vjerski radikalizam".

Zvaničnik UN je pozvao svjetske lidere da "pokažu mudrost" kako bi se smirile tenzije u regionu.

Jedan palestinski demonstrant poginuo je danas, a 60 je ranjeno u sukobima Palestinaca i pripadnika izraelskih snaga na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jeruslimu. Sukobi su se nastavili drugog "dana gnijeva" koji su palestinski lideri proglasili zbog odluke američkog predsjednika.

Izrael je istočni dio Jerusalima osvojio u ratu 1967. godine i anektirao ga.

Palestinci u tom dijelu Jerusalima žele glavni grad svoje buduće države čije se osnivanje nagovještavalo kao moguće pregovaračko rješenje za njihov sukob s Izraelom, koji traje decenijama, ali se poslije odluke Trampa o Jerusalimu za sada ne vidi mogućnost za bilo kakve pregovore.

Portal Analitika