Kultura

Šest filmova koje morate da ulovite na festivalu Ubrzaj

Mislite da imate ispravan i nepokolebljiv stav o ratnim zločincima, pedofiliji u crkvi, izbjeglicama i LGBTIQ populaciji? Osmo izdanje festivala CGO-a vam možda pokaže da griješite
Šest filmova koje morate da ulovite na festivalu Ubrzaj
M.I.
M.I.Autor
Objektiv/PobjedaIzvor

Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, prevazilazi očekivanja svakim novim izdanjem, ali osmo je zaista posebno. Od 10. do 16. decembra u Podgorici, Beranama i Kotoru biće prikazano 15 filmova koji navode publiku da razmišlja o vrlo provokativnim temama. Mislite da imate ispravan i nepokolebljiv stav o ratnim zločincima, pedofiliji u crkvi, osobama sa autizmom, izbjeglicama, LGBTIQ populaciji ili autoritarnim sistemima? Ako se zaputite na festival, postoji velika šansa da razmislite o brisanju granica koje ste, svjesno ili nesvjesno, iscrtali oko sebe i drugih.

U susret festivalu CGO-a, izdvajamo šest najboljih filmskih brisača granica koje možete da ulovite u KIC-u „Budo Tomović“, beranskom Centru za kulturu i kotorskom kinu „Boka“.

Foxtrot

Nakon venecijanske premijere kritičari su digli u nebo film „Foxtrot“ (Samuel Maoz, 2017). Male su šanse da izraelsko ostvarenje o apsurdima militantizma ne bude nominovano za Oskara u kategoriji stranog filma. Maoz je zaslužio duboki naklon zbog lakoće sa kojom je uvezao naizgled nespojivo u filmu koji počinje kao lament roditelja za sinom poginulim u ratu, prebacuje se unadrealističko okruženje i završava onako kako niko nije mogao da očekuje.

02-foxtrot

Life, Animated

Dokumentarac „Life, Animated“ (Rodžer Ros Vilijams, 2016) donosi priču o dječaku sa autizmom kom su Diznijevi filmovi pomogli da komunicira sa voljenim osobama. Za razliku od brojnih dokumentaraca o autizmu, ovaj nije fokusiran isključivo na tamnu stranu stvarnosti. Vedar je i melanholičan, inspirativan i bolan u isti mah. Ne postoji šansa da ne razbijete sve iluzije o autizmu kada ga pogledate.

03-life-animated

Agape

Glavni junak hrvatskog filma „Agape“ (Branko Šmit, 2017) je sveštenik (Goran Bogdan) koji ima neuobičajeno blizak odnos sa djecom. Režiser je zadao sebi izuzetno težak zadatak – da navede publiku da razmišlja o tome da li je njegov junak pedofil ili je samo žrtva homofobičnog društva. Ako neko od posjetioca festivala bude zainteresovan za raspravu nakon projekcije, imaće mogućnost da postavi pitanja gostima – glavnom glumcu Goranu Bogdanu i producentu filma, Stanku Babiću.

04-agape

The Citizen

Zamislite samo Afrikanca u pedesetim godinama, koji decenijama živi i radi u Mađarskoj. Čak i da ima državljanstvo – a nema, i pokušava da se izbori za njega– kakve li samo priče može da ispriča čovjek sa takvim iskustvom... „The Citizen“ Rolanda Vranika je obavezno štivo za sve filmofile koji vole da zavire u priče o sudarima kultura i preziru pretvaranje ljudi u brojeve.

Karl Marx City

U filmu „Karl Marx City“ (2016) režiserka Petra Epperlein putuje u rodni grad u Istočnu Njemačku da bi otkrila istinu o samoubistvu svog oca. Preturajući istorijat Štazija, tajne policije koja je djelovala na ovom prostoru prije pada Berlinskog zida, autorka vidi svoj i živote drugih običnih građana kroz objektiv ugnjetivača. Ovo je film nalik distopijskoj naučnoj-fantastici koja je, nažalost, više nego stvarna. Pokazaće vam kako izgleda svakodnevni život u diktaturi.

The Unforgiven

Dansko-finsko ostvarenje „The Unforgiven“ (Lars Feldballe Petersen, 2017) prati čovjeka, koji je osuđen za zločin protiv čovječnosti, nakon što se vrati u Bosnu i Hercegovinu i suoči se sa svojim žrtvama i porodicom. Može li jedan ratni zločinac da dobije oproštaj? I da li ga zaslužuje? Možda pravi odgovor na ova pitanja ne postoji, ali nakon gledanja ovog filma bićete sigurni da moraju da budu postavljena.

Kompletan program možete da pogledate na sajtu www.ubrzaj.me.

 

FOTO: aceshowbiz.com / wall.hr / daltondistribution.be / CGO

Portal Analitika