Politika

Ostvareni značajni rezultati

- Crna Gora je u poglavljima 23 i 24 završila preko 90 odsto zakonodavnog posla. Dosta je uradila i na kapacitetima, a ono što će biti zatvarajuće mjerilo u, nadamo se, 2018. godini je svakako set kriterijuma koji se odnose na tzv. mjerljive rezultate progresa primjene tih propisa u konkretnim politikama u ovim oblastima, a to znači pravosnažnim presudama, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i rezultatima u pravosuđu - kazala je profesorica Ekonomskog fakulteta i bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović.
Ostvareni značajni rezultati
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Ona je, komentarišući radni dokument Evropske komisije (EK) o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24, kazala da smatra da će Crna Gora dobiti pozitivan Izvještaj EK o napretku, te da se nada da će naša država tokom 2018. ispuniti dovoljno za kriterijume koji se odnose na ova privremena mjerila.

- Ovaj izvještaj je put ka tome. Crna Gora je ipak ostvarila značajne rezultate, i trebalo bi da svi zajedno kao društvo pratimo i razgovaramo o tome kako će progres ići dalje - kazala je profesorica Đurović za Portal Analitika.

U radnom izvještaju EK o stanju u poglavljima 23 i 24, navodi se da je sprovođenje akcionih planova dovelo do značajnog napretka u dijelu zakonodavne reforme i jačanja institucija, ali da su samo početni rezultati ostvareni u dijelu suzbijanja korupcije na visokom nivou i nekim oblicima organizovanog kriminala. Takođe, dokumentom se Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ohrabruje da izvrši detaljniju kontrola javnih funkcionera putem slučajnog uzorka, uključujuć i traženje nezakonitih bogaćenja, promjena i kretanja imovine i identifikovanje porijekla imovine.

- Ono što je tamo već viđeno kao napredak jeste da su povećani kapaciteti u sekretarijatima Sudskog i Tužilačkog savjeta, kao i u nekim drugim važnim institucijama i tijelima. Svakako je potrebno dalje jačanje ne samo ASK, nego i Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog tima - napominje Đurović.

U dokumentu je, između ostalog, konstatovano i da Crna Gora mora dodatno da unaprijedi napore u borbi protiv nekažnjivosti za ratne zločine.

Portal Analitika