Svijet

Zašto se u Vatikanu ne sudi za pranje novca?

Komitet Savjeta Evrope za pranje novca Manival (Moneyval) pohvalio je vatikanske finansijske regulatore za efikasno obilježavanje sumnjivih transakcija, ali i kritikovao tužilaštvo Vatikana jer nijedan slučaj pranja novca nije dospio na sud.
Zašto se u Vatikanu ne sudi za pranje novca?
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
N1Izvor

Manival je objavio redovni izvještaj o pridržavanju Vatikana međunarodnim normama za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Vatikan je prihvatio postavljene zahtjeve da bi se oslobodio imidža poreskog raja i kao dio finansijskih reformi započetih u vrijeme pape Benedikta Šesnaestog.

U izvještaju je ponovljena glavna žalba iz 2015, da vatikansko tužilaštvo zamrzava imovinu u slučajevima sumnjivih transakcija, ali da to ne prate krivični postupci.

Navodi se da je vatikanska Uprava za finansijske informacije od 2013. obilježila 69 potencijalno problematičnih transakcija, što je dovelo do otvaranja 27 istraga o kriminalu.

Međutim, osam istraga je zatvoreno bez iznošenja optužbi, šest je okončano bez optužnica, a nijedan slučaj pranja novca nije doveo do optužnice, a samim tim ni do suđenja.

Jedan slučaj koji je dospio na sud je suđenje za pronevjeru nekadašnjem predsjedniku i blagajniku vatikanske dječje bolnice. Bivši predsjednik je osuđen na godinu dana uslovno zbog zloupotrebe položaja, dok je bivši blagajnik oslobođen.

Bilježi se takođe da je vatikanska žandarmerija osnovala jedinicu finansijske policije, kao i da je tužilaštvo zaposlilo pomoćnika s iskustvom u gonjenju fnansijskih zločina.

Portal Analitika