Društvo

Bošković: Vojni poziv je izuzetno častan i zahtjevan

“Vojni poziv  je izuzetno častan i zahtjevan poziv, za ljude posebnog kova, koji su spremni na posebna i značajna odricanja”, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković, tokom manifestacije “Budi dio nas” kojom su sinoć, u cilju promocije vojnog poziva, u TC “Delta City” u Podgorici, organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore .
Bošković: Vojni poziv je izuzetno častan i zahtjevan
Portal Analitika/Min.odbraneIzvor

Bošković je sve zainteresovane građane pozvao da posjete objekte u kojima su smještene jedinice Vojske Crne Gore, te da se lično uvjere da su njeni pripadnici na nivou svojih kolega u najsposobnijim vojskama današnjice.

“Želimo da prikažemo što je Vojska Crne Gore i kako obavlja svoje misije, prije svega u miru. Vojska Crne Gore je na nivou najsposobnijih vojski, upravo u onim segmentima u kojima imamo tradiciju, ali i onima za koje u današnje vrijeme postoji potreba, budući da je naša zemlja, kao članica NATO, postala dio globalnog sistema bezbjednosti”, naglasio je ministar odbrane. 

vojska1-2

On je kazao da prezentiranjem mogućnosti naše Vojske, ne govorimo samo o pozivu vojnika po ugovoru, za koje se skoro svake godine objavljuje konkurs za prijem, u cilju podmlađivanja kadra i popunjavanja brojnog stanja. “Poziv oficira je takođe veoma privlačan. Ministarstvo odbrane izdvaja značajna sredstva za školovanje kadeta na vojnim akademijama u inostranstvu, ali i za studiranje na našim civilnim fakultetima, za stručna zanimanja za koja postoji potreba u Vojsci,” precizirao je Bošković. On je podsjetio da je odbrana zemlje svakako jedna od misija vojnog poziva, ali da ne postoje samo ratne opasnosti, već i vanredne situacije i elementarne nepogode, u kojima je pomoć vojske nezaobilazna i nephodna.   

Građani su sinoć u “Delti” mogli da obiđu pultove na kojima su imali priliku da se informišu o osobinama i prednostima vojnog poziva, o mogućnostima zapošljavanja u Vojsci Crne Gore, ali i o projektima kojima Ministarstvo i Vojska afirmišu vojni poziv.

U razgovoru sa predstavnicima Ministarstva i Vojske Crne Gore, posjetioci su mogli da saznaju pojedinosti  o mogućnostima obrazovanja na uglednim vojnim akademijama u inostranstvu, stipendiranja na civilnim fakultetima u zemlji, o konceptu dobrovoljnog služenja vojnog roka, te projektima namijenjenim mladima, kao što je Ljetnji vojni kamp. 

 

Bio je izložen i dio opreme kojom raspolaže Vojska Crne Gore, poput detektora za metal, drona, uređaja za daljinsko aktiviranje ili opreme za diverzante. 

Pripadnici Vojske Crne Gore prikazali su za posjetioce i dio alpinističkih i borilačkih vještina kojima vladaju.

 

 

Portal Analitika