Politika

ASK detaljnije da kontroliše funkcionere

Agencija za sprečavanje korupcije ohrabruje se da izvrši detaljnija kontrola javnih funkcionera putem slučajnog uzorka, uključujuć i traž enje nezakonitih bogaćenja, promjena i kretanja imovine i identifikovanje porijekla imovine - navodi se u radnom dokumentu Evropske komisije o trenutnom stanju u Crnoj Gori u poglavljima 23 i 24.
ASK detaljnije da kontroliše funkcionere
Portal AnalitikaIzvor

- Više od 70 posto javnih funkcionera dalo je saglasnost za pristup svom bankovnom računu. Međutim, među njima je samo 10 članova Vlade. U istom periodu, Agencija je pokrenula samo sedam ispitivanja o neobjaš njivom bogatstvu (u odnosu na 49 u 2016.), ali je zatvorila postupke u svim o v i m s l u č a j e v i m a , n e otkrivajuć i nepravilnosti - piše u dokumentu.

Potrebno je, kako se dodaje, da se riješe identifikovani nedostatci u postojećem pravnom okviru i poveća transparentnost finansijskih sredstava političkih partija, kao i njihovo porijeklo.

EK navodi da su zakonodavne reforme u pravosuđu završene, te da je potrebno u potpunosti sprovesti zakone koji su usmjereni na jačanje nezavisnost i nepristrasnosti te oblasti. Potrebno je i jačanje administrativnih kapaciteta Sudskog i Tužilačkog savjeta.

Konstatovano je da Crna Gora mora dodatno da unaprijedi svoje napore u borbi protiv nekažnjivosti za ratne zločine.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika