Društvo

Bugarska će zagovarati princip regate

Bugarska će tokom predsjedavanja Savjetom Evropske unije snažno zagovarati princip regate, odnosno pojedinačnog ocjenjivanja učinka zemalja kandidata, među kojima je i Crna Gora, najavio je ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori Nj.E. Mladen Červenjakov tokom sastanka sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom  Nikolićem.
Bugarska će zagovarati princip regate
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je bilo riječi o planovima za predstojeće bugarsko predsjedavanje Savjetom EU, u čijem će fokusu biti evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Predsjednik Odbora Andrija Nikolić istakao je potrebu snažnijeg prisustva Evropske unije u Crnoj Gori i regionu, te pohvalio planove Bugarske u odnosu na postavljene prioritete polugodišnjeg predsjedavanja, koje ova država preuzima od Estonije 1. januara 2018. godine.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o perspektivama parlamentarne saradnje, te razgovarali o modelima konkretnih aktivnosti na nivou skupštinskih radnih tijela i grupa prijateljstva. S tim u vezi razmatrana je i mogućnost razmjene iskustva spoljnopolitičkih odbora Skupštine Crne Gore i Narodne skupštine Republike Bugarske.

 

Portal Analitika