Svijet

Sukobi na sve strane, 43 povrijeđeno

Širom Zapadne obale sukobi Palestinaca i izraelskih snaga bezbjednosti. U Ramali na protestante ispaljeni gumeni meci. U Vitlejemu i Jerusalimu je napeto.
Sukobi na sve strane, 43 povrijeđeno
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

Sukobi su izbili nakon jučerašnje odluke amerikčkog predsjednika Donalda Trampa da, uprkos upozorenjima arapskih lidera, ali i negodovanju mnogih svjetskih zvaničnika, Jerusalim proglasi za prijestonicu Izraela i u taj grad premjesti ambasadu SAD, koja je do sada bila u Tel Avivu.

Još i prije nego što je i zvanično saopštio svoju odluku kojom je šokirao svijet, počelo je okupljanje Palestinaca u pojasu Gaze koji su palili njegove slike i američke zastave.

Protesti su nastavljeni i danas, a u međuvremenu zvanični Izrael poslao je "na problematična" područja dodatne trupe vojske. Naravno, odmah su izbili sukobi u tom dijelu svijeta u kom se sve zatrese i pri najmanjoj izmjeni dosadašnjeg statusa kvo.

Reporteri CNN izvještavaju da je Zapadna obala na nogama i da ima sukoba širom Ramale, Vitlejema i Jerusalima, kao i drugih gradova.

U Ramali su izraelske snage bezbjednosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i djeca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga bezbjednosti. Takođe, zapaljena je američka zastava.

Gumeni meci su korišćeni i u Vitlejemu. Haos vlada i na ulicama Jerusalima, onog dijela u kom žive Palestinci.

Do sada je potvrđeno da su povrijeđene 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca.

Protesti su se prelili i na Jemen.

 

Portal Analitika