Politika

Bilans rezultata za oduzimanje imovine treba hitno poboljšati

Sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 u protekle četiri godine dovelo je do značajnog napretka u dijelu zakonodavne reforme i jačanja institucija, a početni rezultati su ostvareni u dijelu suzbijanja korupcije na visokom nivou i nekih oblika organizovanog kriminala, navodi se u radnom dokumentu EK.
Bilans rezultata za oduzimanje imovine treba hitno poboljšati
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Evropska komisijaIzvor

Ministarstvo evropskih poslova, uz saglasnost Evropske komisije, objavilo je Radni dokument Evropske komisije o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24, u cilju kvalitetnog i sveobuhvatnog informisanja javnosti o procesu pristupanja Crne Gore EU.

U dokumentu se konstatuje da treba povećati napore u cilju zaplijene i oduzimanje imovine stečene kriminalom.

„Bilans rezultata koji se odnosi na zaplijenu i oduzimanje imovine stečena kriminalom treba značajno i hitno da se poboljša. Nove finansijske istrage započele su na proleće protiv 23 fizička lica i tri pravna lica u vezi sa slučajevima visoke korupcije. Uprkos određenom napretku, finansijske istrage se i dalje ne pokreću sistematski u slučajevima korupcije“, piše u dokumentu.

Uspostavljen je početni bilans istraga, krivičnih gonjenja i pravosnažnih presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, ali je sada potrebno dalje konsoliduje.

„Do sada, u toku 2017. četiri konačne i pravosnažnie presuda su donijete na osnovu sporazuma o priznanju krivice koje propisuju zatvorske kazne između šest mjeseci i dvije godine. Pored toga, novčane kazne od po 50.000 eura su izrečene u dva slučaja i u jednom slučaju povrat imovine u procijenjenoj vrijednosti od oko milion eura“, piše u dokumentu.

Bivši predsjednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora bio je među osobama osuđenim u jednom od ovih slučajeva; on još nije počeo da izdržava zatvorske kazne.

„U aprilu, donijeta je konačna presuda zbog zloupotrebe službenog položaja protiv bivšeg sudije i predsjednika suda, propisujući tri, odnosno dvije godine zatvora. U toku su suđenja u drugim slučajevima visokog profila koji su obrađeni u prethodnom periodu, uključujući i slučajeve u koje je uključeno 12 javnih funkcionera. Privremena mera zabrane korišćenja i raspolaganja nepokretnostima (veći dio zemljišta i prostorije firmi) je izdata u slučaju u kojem je u toku istraga protiv 12 osoba, uključujući dva pomoćnika ministara i jedno pravno lice“, konstauje se u dokumentu.

Bilans rezultata koji se odnosi na zaplijenu i oduzimanje imovine treba značajno i hitno da se poboljša. Nove finansijske istrage započele su na proleće protiv 23 fizička lica i tri pravna lica u vezi sa slučajevima visoke korupcije.

„ Uprkos određenom napretku, finansijske istrage se i dalje ne pokreću sistematski u slučajevima korupcije. Nedostatak vještina za finansijske istrage u policiji i tužilaštvu treba riješiti kao prioritet putem ciljane specijalizirane dugoročne obuke. SDT je nastavio da pokazuje proaktivan pristup u istraživanju slučajeva visoke korupcije u bliskoj i poboljšanoj saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem (SPO) koje je formirano 2016. da podrži rad SDT-a. Međutim, dalji napredak je potreban kako bi omogućili SDT i SPO da efikasno rješevaju sve veći broj slučajeva. I SPO i SPU treba obezbediti sa svim ljudskim i materijalnim resursima koja traže“, zaključuje se u u dokumentu.

Portal Analitika