Sci/Tech

Crna Gora lider među zemljama učesnicama

Najnoviji podaci o pojedinačnim stopama uspješnosti zemalja koje učestvuju u evropskom programu za istraživanja i inovacije Horizont 2020, a među kojima su i članice Evropske unije, pokazuju da je naša država ove godine lider - ima najveću stopu uspješnosti od 25 odsto, saznaje Pobjeda.
Crna Gora lider među zemljama učesnicama
PobjedaIzvor

Ovu informaciju potvrdila je ministarka nauke Sanja Damjanović koja je, da bi ilustrovala uspjeh naše države ukazala na činjenicu da je stopa uspješnosti, na primjer, Njemačke bila oko 14,7 odsto i podsjetila da je Crna Gora do sada bila niža od 6,6 odsto.

- Nakon tri godine ekstremno negativnog učešća u programu Horizont 2020, naša država je u ovoj godini ostvarila prvi put neto dobitak. Najveći projekat iz naše države je Elektroprenosnog sistema, koji je povukao pola miliona eura, a ljepota je u tome što je Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore stupio u kontakt s ovom grupom. Svjedočimo lijepom primjeru saradnje privatnog sektora sa akademskom zajednicom. Uključeni su i mladi ljudi, što nam pokazuje da imamo potencijal i da možemo da radimo – naglasila je Damjanović.

Prema njenim riječima, među ciljevima Evropske unije o projektima koji učestvuju u programu Horizont 2020 je da dvije trećine budu iz privatnog sektora, što je naša država ovim projektom i postigla.

- Druga dva projekta su iz oblasti zdravlja. Do kraja decembra, zbog toga što imamo još nekoliko aplikacija, postoji mogućnost da nam se učešće u Horizontu 2020 poboljša – rekla je Damjanović. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika