Politika

Sporazum o zajedničkom djelovanju albanskih partija u Tuzima i zvanično pao u vodu

To što su krajem oktobra, dakle gotovo mjesec prije izbora u Tuzima, Albanska Alternativa, Demokratska unija Albanaca,  Demokratski savez Albanaca, Demokratski forum za integracije obavezale da će nakon izbora djelovati zajednički, odnosno da neće ići u pojedinačne pregovore o formiranju vlasti sa DPS ili nekom drugom partijom više na važi.
Sporazum o zajedničkom djelovanju albanskih partija u Tuzima i zvanično pao u vodu
Antena MIzvor

To je za portal Antena M potvrdio nosilac liste Albanske alternative u Tuzima Nik Đeljošaj.

Albanska alternativa očekivala je da shodno Sporazumu o zajedničkom djelovanju nakon izbora sa te dvije partije bude dio nove vlasti u Tuzima, budući da zajedno imaju 12 mandata.

Međutim, sve to je palo u vodu.

“Mi smo dobili odgovor odgovor od Demokratske unije Albanaca da oni odustaju od tog Sporazuma. Tako da, nažalost možemo da konstatujemo da više ne možemo da računamo na taj Sporazum koji smo potpisali i kojim smo se obavezali da ćemo djelovati jedinstveno. Takođe, na sastanku koji smo imali sa Demokratskim savezom Albanaca predočeno nam je da, ukoliko DUA izađe iz Sporazuma, da ni oni više neće biti dio njega, što znači da taj Sporazum više ne važi”, kazao nam je Đeljošaj.  

Nosilac izborne liste DUA u Tuzima Fadilj Kajošaj objašnjava da su odlučili da odustanu od Sporazuma jer Albanska alternativa nije, kako tvrdi poštovala dogovoreno, a kao drugo Demokratski forum za integraciju nije uopšte izašao na izbore.

“Sporazum smo potpisali pod pritiskom Tirane i predviđao je da nakon izbora idemo zajednički u pregovore. DUA i Albanska alternative imale su dogovor o nastupanju na izborima u vidu koalicije, u međuvremenu oni su mijenjali mišljenje, slagali su nas preko noći. Drugi razlog je taj što, jedan od potpisnika tog Sporazuma uopšte nije izašao na izbore”, kaže Kajošaj za portal Antena M.

Dodaje da za razliku od Albanske alternative koja je najavila da će pregovarati sa svima, DUA nikada nije bila za to.

"Po svemu sudeći AA će pregovarati sa DPS-om, oni koji svaki put govore protiv DPS-a. Tokom izborne noći nazvali su ih kriminalcima, a iza leđa javnosti pregovaraju sa DPS-om, odnosno nude im se da budu dio vlasti u Tuzima”, ističe Kajošaj.

Na pitanje da li je DUA počela pregovore sa DPS, rekao je da zvanično nije bilo još razgovora i podsjetio da su do sada bili koalicioni partneri na lokalnom nivou.

Nik Đeljošaj poručuje da nije dobro što je Sporazum pao u vodu. 

"Za Albansku alternativu taj Sporazum je bio svetinja, i htjeli smo da ga ispoštujemo do kraja”, kazao je Đeljošaj.

Nosilac liste AA rekao nam je da će na predsjedništvu te partije koje će biti održano do petka odlučiti odlučiti o daljim pregovorima sa ostalim partijama.

Podsjetimo, od 32 odbornička mjesta u Tuzima, DPS ima 15. Bošnjačka stranka je osvojila tri mandata. Albanska alternativa je dobila sedam, DSA tri, DUA dva, a Demokrate i Socijaldemokrate po mandat.

Portal Analitika