Abiznis

Dogovorena podrška izradi i sprovođenju strategije javnog duga

Guverner Centralne banke Crne Gore sastao se danas sa članovima tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji borave u Crnoj Gori radi pružanja podrške Ministarstvu finansija na planu izrade strategije upravljanja javnim dugom. Tehničku misiju MMF-a predvodi Tordur Jonason.

Dogovorena podrška izradi i sprovođenju strategije javnog duga
Portal AnalitikaIzvor

Guverner Žugić prezentovao je predstavnicima MMF-a najnovije indikatore u bankarskom sektoru i rezultate djelovanja CBCG na planu saniranja ranjivosti u finansijskom sektoru, kao i dokument preporuke Vladi Crne Gore za ekonomsku politiku u 2018. godini. Poseban segment ovog dokumenta odnosi se na preporuke u dijelu fiskalne politike, gdje je CBCG podržala aktivnosti Vlade na planu procesa fiskalne konsolidacije. 

"Posebno hrabri odgovoran odnos koji je Vlada pokazala prema javnoj potrošnji, kao i njeno planiranje u skladu sa budžetskim prihodima, što garantuje silazni trend javnog duga u srednjem roku", istakao je guverner Žugić.

Predstavnici MMF-a saopštili su da je Crna Gora, odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, kao i zahvaljujući ostvarenom ekonomskom rastu, postigla veoma dobre rezultate na planu unapređenje stanja javnih finansija, ali da se mora posvetiti posebna pažnja javnom dugu. U tom pravcu, misija MMF će raditi sa timom Ministarstva finansija na planu iznalaženja načina za efikasnije upravljanje javnim dugom, kako bi se smanjili rizici zaduživanja i unaprijedila reputacija Crne Gore na međunarodnom finansijskom tržištu.

Guverner Žugić se zahvalio predstavnicima MMF-a na saradnji i izrazio spremnost CBCG da, kroz angažovanje svojih kadrovskih kapaciteta, a u dijelu svojih nadležnosti,  pruži podršku ne samo procesu izrade strategije javnog duga, već i njene implementacije.

 

Portal Analitika