Svijet

EU ne smije zaboraviti na one koji čekaju da se pridruže

Ako želi da ostane ujedinjena, Evropa ne smije da zaboravi one koji čekaju iza njenih vrata, a Zapadni Balkan je više puta pokazao da je spreman da sarađuje u pogledu potrebnih reformi, i EU bi trebalo da zemlje tog regiona primi čim ispune kriterijume, poručuje češki premijer Bohuslav Sobotka.
EU ne smije zaboraviti na one koji čekaju da se pridruže
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
RTSIzvor

"Svi oni zaslužuju istu šansu za evropsku budućnost kakva je pružena i Češkoj Republici. Ne moraju da se pridruže klubu već sjutra, ali im mi moramo vrata držati otvorena", istakao je Sobotka u danas objavljenom autorskom tekstu za portal Politiko u evropskom izdanju.

Sobotka je upozorio da bi uspostavljanje "Evrope u dvije brzine", u kojoj bi mala grupa država članica EU stremila ka bližoj integraciji, dok bi one koje nisu spremne da ih u tome slijede ostale na periferiji, bila greška i to opasna.

Kako navodi, kritičari EU ponekad zamjeraju tom bloku zbog neefikasnosti i ismijavaju katkad dugotrajne pokušaje da se pronađu kompromisna rješenja, pozivajući pritom na "čvrstu ruku" i jasna, brza i jednostavna rješenja.

"Međutim, upravo takav pristup - traženje kompromisa bez isključivanja ijedne zemlje iz odlučivanja jeste suština procesa integracija i ključ uspjeha evropskog bloka u prevazilaženju kriza i škakljivih pitanja", ukazuje češki premijer.

Priznaje da kompromisi ponekad ostavljaju sve strane jednako nezadovoljnim, ali naglašava da kompromisna rješenja obezbjeđuju da nijedna zemlja ne bude skrajnuta niti poražena, dok istovremeno štite najvažniji aspekt Unije - jedinstvo.

"Snaga EU leži u saradnji i jedinstvu. Ako se sa izazovima ne suočimo svi zajedno, nećemo ih uopšte riješiti", ističe Sobotka, zaključivši da nijedna zemlja ne smije naići na zatvorena vrata i da bi mogućnost saradnje trebalo da bude svima pružena.

Portal Analitika