Politika

Usvojen novi set mjera za jačanje saradnje NATO i EU

Prvog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu, na kome Crna Gora učestvuje prvi put u svojstvu članice, usvojen je novi set mjera za jačanje saradnje NATO i EU u oblastima od zajedničkog interesa.
Usvojen novi set mjera za jačanje saradnje NATO i EU
MVP/Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom, ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović izrazio je podršku unaprjeđenju saradnje dvije organizacije, ocjenjujući da je usvajanje novih mjera važan korak za dalje snaženje strateškog partnerstva NATO i EU.

- Sastanku ministara vanjskih poslova prisustvovala je visoka predstavnica EU za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Federika Mogerini, sa kojom je ministar Darmanović imao i odvojeni sastanak.

Mogerini je prenijela snažnu podršku i opredijeljenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Tokom sastanka, sagovornici su se saglasili da su pomirenje i solidarnost preduslovi daljeg napretka regiona. Zajednički je ocijenjeno da princip regate treba da predstavlja okosnicu politike proširenja EU i u tom kontekstu je istaknuta liderska uloga Crne Gore - navodi se u saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova.

0512natoNa marginama sastanka, ministar Darmanović se sastao i sa novoizabranim ministrom vanjskih poslova Holandije Halbe Zilstreom, sa kojim su razmijenjena mišljenja o aktuelnim političkim i bezbjednosnim prilikama u regionu.

Tokom boravka u Briselu, ministar je razgovarao i sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarlsom Tanokom koji je pohvalio rezultate koje je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu sa EU, izrazivši uvjerenje da će preostala poglavlja biti otvorena planiranom dinamikom.

Sagovornici su naglasili važnost vrednovanja svake zemlje pojedinačno u skladu sa indivudualnim napretkom.

Ministar Darmanović je, takođe, prisustvovao ceremoniji obilježavanja 50 godina od usvajanja Harmelovog izvještaja, dokumenta NATO-a iz 1967. kojim je uspostavljen koncept odbrane i odvraćanja.

Portal Analitika