Društvo

EU doprinijela da ne zaživi jedinstveno samoregulatorno tijelo

Glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović kazao je da je Delegacija EU u Crnoj Gori neprihvatanjem da finansira projekat koji se odnosio na promociju Kodeksa novinara maksimalno doprinijela da u našoj zemlji ne zaživi jedinstveno samoregulatorno tijelo.
EU doprinijela da ne zaživi jedinstveno samoregulatorno tijelo
N.D.
N.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

- Aktivnost Delegacije EU u Podgorici u posljednjih nekoliko godina – kada govorimo o medijskoj sceni – nije ni dosljedna, ni konzistentna. Narušavaju se neki standardi i rekao bih da se, na neki način, pomoć koju Brisel izdvaja za razvoj standarda medijske zajednice selektivno izdvaja. Odluke na tenderima su često netransparentne i pristrasne. Nije dobra poruka da se samoregulacija u Crnoj Gori ne podržava od strane EU, a poslije u izvještajima imamo priču o nedovoljnoj samoregulaciji medija – istakao je Đuranović.

Delegacija EU, podsjetimo, odbila je da finansira projekat koji se odnosi na promociju Kodeksa novinara, na kojem su zajedno radili Medijski savjet za samoregulaciju (MSS), ombudsman Dana, Vijesti i Monitora.

Đuranović kaže da je jedan od razloga zašto EU nije izdvajala novac za samoregulaciju u Crnoj Gori, Srbiji, BiH i Makedoniji, to što u pomenutim državama ne postoji jedinstveno samoregulatorno tijelo.

- A u BiH najtiražniji dnevni list – Dnevni avaz – nije član samoregulatornog tijela, a dobio je novac. Vrlo zanimljivo... Ta politika dvojnih aršina nije implementiranje evropskih standarda u Crnoj Gori, već licemjerno podilaženje političkim profilacijama određenih političkih, grupnih, pa čak i pojedinačnih lobija – poručio je Đuranović na skupu o ulozi istraživačkog novinarstva u borbi protiv korupcije, koji je danas održan u EU Info centru u Podogorici.

Direktorica TV Prva Sonja Drobac uvjerena je da će ovakva odluka EU ostaviti loš trag na crnogorsku medijsku scenu.

Foto: I. Božović

Portal Analitika