Društvo

Mihailo: Amfilohije pokorava sve crnogorske institucije

Nadležni državni organi su utvrdili i potvrdili da je ikona Filermosa, pokretno kulturno dobro u vlasništvu države. Koristeći se izvjesnim pravnim propustima napravljenim tom prilikom, Cetinjska filijala Beogradske patrijaršije i manastir Ostrog, doveli su u pitanje takvo rješenje. Zbog toga je u Ministarstvu kulture vođena usmena rasprava na kojoj su učestvovali predstavnici Narodnoga Muzeja, toga Ministarstava i Beogradske patrijaršije. Pitam se zašto, i s kim to razgovaraju, kad su manastir Ostrog, Cetinjski manastir i  kona Filermosa u državnome vlasništvu, izjavio je mitropolit CPC Mihailo. 



Mihailo: Amfilohije pokorava sve crnogorske institucije
Portal AnalitikaIzvor

"Protivustavno je da državna administracija raspravlja o sopstvenim vlasničkim pravima nad njima sa predstavnicima stranih pravnih lica, koji stoluju  u ova dva državna manastira, pa joj još i osporavaju vlasništvo i manastira i Filermose u korist Beograda. Neodgovorna  administracija, iako,očito nesvjesno, sarađuje s našim neprijateljima iz Beogradske patrijaršije, koja je oličenje okupacijske vlasti,treba da se pozove na odgovornost zbog takve politike.Jer su beogradski popovi prijetnja narodnosti i državnosti Crne Gore. Osporavaju i otimaju našu kulturnu baštinu, uključujući i Filermosu, tako dovodeći u pitanje naš kulturni i nacionalni identitet. Očito, Amfilohije njegovom voljom pokorava sve crnogorske institucije i dominira njima.Direktno poriče naše istorijske veze, i s domovinom i kulturnom baštinom, koje ima samo jedan cilj - da nas liši nacionalnoga dostojanstva, i u konačnici države", ocijenio je Mihailo u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Između ostalog, na raspravi je Patrijaršija nemušto predložila da zajedno s crnogorskom državom grade, vele, zavjetni hram Svete Trojice, u kome bi se smjestila ikona Filermosa, i preostale dvije svetinje koje se čuvaju u Cetinjskome manastiru- čestica Časnoga Krsta i ruka Jovana Krstitelja.

-Planiraju ga iznad Cetinjskoga manastira, srca Cetinja i Crne Gore, da bi unizili simbol moći i snage naše države, što on jeste, i što je za nas neprihvatljivo, i oduprijet ćemo se tome naumu svim demokratskim sredstvima.Takva politika administracije, zabrinjava našu Crkvu, zbog njenog bića utemeljenog u jevanđelju i identiteta crnogorskoga naroda, čija je duhovna okosnica. Država mora da štiti crnogorsku kulturnu baštinu i Crnogorsku crkvu, koja oličava suverenitet i integritet ove zemlje, u ime Crnogoraca koji su je zasnovali, branili i odbranili, i u ime njihove kulture i imena.Zato pozivam državnu administraciju da se dozove, i ne raspravlja o državnoj imovinu sa stranim pravnim licima. Pozivam i Državnoga tužioca da se umiješa u protiustavne dogovore  administracije i Beogradske patrijaršije, u vezi raznih državnih imovinskih prava, koje politikom dogovora u korist stranih sila i država, administracija dovodi u pitanje- naglasio je Mihailo.

 

Portal Analitika