Crna hronika

Medojević: PzP nije osnovan da bi prao novac

Od dvanaestoro optuženih za pranje novca, današnjem suđenju  povodom kontrole optužnice Specijalnog državnog tužilaštva kojom se terete da su organizovali kriminalnu grupu su prisustvovali samo lider PzP-a Nebojša Medojević i diler deviza Gordan Konatar. Kako je najavljeno, sudija Dragoje Jović  će u narednih 15 dana donijeti odluku o potvrdi optužnice. 
Medojević: PzP nije osnovan da bi prao novac
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Današnjem suđenju u Višem sudu ne prisustvuje jedan od prvooptuženih, bosanski biznismen Momir Nikolić. 

Okrivljeni su, na početku današnjeg suđenja, preko svojih branilaca tražili da se obustavi postupak.

Medojević je, obraćajući se sudu, istakao da u optužnici nema elemenata krivičnog djela, te da je čitav svoj život posvetio borbi protiv kriminala.  
"Pokret za promjene nije osnovan da bi prao novac. Specijalni tužilac Milivoje Katnić ima lični motiv protiv mene, što ga čini nepodobnim da vodi postupak. Ovo je odmazda Milivoja Katnića za moju javno izgovorenu riječ o njegovim aktivnostima na dubrovačkom ratištu ‘91. i ‘92. godine. Zloupotrebljava tužilaštvo za lične ciljeve. Momir Nikolić se nije bavio nikakvim nelegalnim poslovima, već pošteno kao građevinski radnik"  naglasio je Medojević.  

Medojević je uoči današnjeg ročišta za potvrđivanje optužnice kazao da će sudiji biti veoma teško da potvrdi ovu ''apsurdnu optužnicu'' bez ijednog dokaza i svjedoka.

Konatar je nakon Medojevićevog izlaganja rekao da nema šta da doda.

Advokat Dušan Radosavljević istakao je da je optužnica neprecizna i nejasna.

Takođe, skrenuo je pažnju na jednu od, kako kaže, mnogih nelogičnosti.

“S obzirom na to da se u optužnici pominje 2003. i 2004. godina, ispostavlja se da je Nikolić tada sanjao da će 2016. godine da finansira političku partiju koja tada nije ni postojala. PzP je formiran 2006. a DF 2013. godine. Ova optužnica je besmislena. Nastavlja se progon neistomišljenika”, kazao je Radosavljević.

Advokat Dražen Medojević je kazao da stvaranje kriminalne organizacije nije dokazano, a optužnica za pranje novca je napisana nejasno i nelogično.

“Zašti bi Nikolić prao svoj pošteno zarađeni novac? Zašto bi čovjek koji ima nasljeđe i milion eura gotovine prao novac? Nikolić je pošteni čovjek koji je na građevini za 30 godina provodio i po 15 sati dnevno”, istakao je advokat Dražen Medojević.

Podsjetimo optužnicom za članstvo u kriminalnoj organizaciji i pranje novca u produženom trajanju specijalnog tužioca Milivoja Katnića obuhvaćeni su direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, lokalni diler deviza Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, sin funkcionera DF-a Slavena Radunovića, sinovac funkcionera Predraga Bulatovića Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNPa Nikola Jovanović, funkcioner Demokratske narodne partije Aleksandar Sekulić i član Glavnog odbora PZP-a Mladen Jovanović.

Nikolić je prethodne nedjelje uz jemstvo od 50.000 eura pušten iz pritvora i u daljem toku postupka će se braniti sa slobode. Kako se navodi u optužnici Medojević i Nikolić su planirali da se iznos od najmanje 147.000 eura Nikolićevog novca koji je zaradio tako što od 2004. do 2013. nije plaćao porez i drugi navodno nezakoniti novac namijenjen za finansiranje kampanje DF-a konvertuju u erue i uplaćuju kao donaciju ''političkim subjektima''.

Ako optužnica bude potvrđena, tužilaštvo će predložiti da se i ovaj proces prenosi javno.

 

Portal Analitika