Svijet

Kijev: Sakašvili na čelu marša za opoziv Porošenka

Više od 1.000 pristalica nekadašeg predsjednika Gruzije i bivšeg guvernera ukrajinskog regiona Odese, a sadašnjeg lidera ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga Mihaila Sakašvilija, učestvuje u "maršu za opoziv" predsjednika Ukrajine Petra Porošenka u centru Kijeva. Izvještač agencije Tas sa lica mjesta javlja da su se demonstranti okupili u podne u parku odakle su krenuli prema Evropskom trgu u centru ukrajinske prijestonice.
Kijev: Sakašvili na čelu marša za opoziv Porošenka
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
RTSIzvor

Demonstrante kroz kijevski bulevar, gdje je policija blokirala saobraćaj, predvodi opozicioni političar Sakašvili, a učesnici marša uzvikuju: "Opoziv", "Ne korupciji, ne Porošenku", "Opoziv umjesto revolucije", "Kijev, na noge!".

Prije dvije nedjelje Sakašvili je najavio da će 3. decembar biti početak narodnog opoziva, odnosno impičmenta, te da će to biti "Dan D za sve", pozvavši ljude da organizuju marš i obećavši da će do danas putovati zemljom kako bi narod digao mirnim putem.

Uz to, Sakašvili je rekao da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

"Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dođem na čelo te vlade", rekao je tada Sakašvili.

Od 17. oktobra, demonstranti kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, vrhovne Rade, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmjene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsjednika.

Ukrajinski predsjednik Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini.

Uz to, ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko rekao je da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju finansijska sredstva iz inostranstva.

Tass podsjeća da je Sakašvili ranije u više navrata tvrdio da mu nije cilj da više obavlja bilo kakvu funkciju u Ukrajini.

Portal Analitika