Politika

Beč zagovara „princip regate“

Zapadni Balkan će i nadalje biti u fokusu austrijske vanjske politike, posebno u kontekstu našeg predsjedavanja Savjetom EU u drugoj polovini 2018. godine. Što se tiče crnogorskih napora na polju pristupa, Austrija zagovara takozvani „princip regate“, odnosno evaluaciju svake od država individualno, po ostvarenim zaslugama - kaže u intervjuu Pobjedi ambasadorka Austrije dr Anna Janković. 
Beč zagovara „princip regate“
PobjedaIzvor

Ističe da Zapadni Balkan ostaje u fokusu Unije.

POBJEDA: Kako ocjenjujete odnose dvije države?

JANKOVIĆ: Bilateralni odnosi između naših dviju država su mnogostrani i dobro razvijeni na svim nivoima. Nedavno je u posjeti Crnoj Gori boravio zamjenik ministra vanjskih poslova Austrije, gospodin Mihael Linhart, koji je održao političke sastanke sa ministrom evropskih poslova, gospodinom Pejovićem, ministrom vanjskih poslova, gospodinom Darmanovićem, kao i sa državnim sekretarom, gospodinom Jankovićem, i tom prilikom je dogovoreno dalje intenziviranje naše saradnje. Što se tiče privrede, Austrija se ubraja u najveće strane investitore u Crnoj Gori sa više od 600 miliona eura investiranih od 2006. godine. Jedan od primjera uspješne saradnje su zajedničke godišnje vježbe austrijske i crnogorske vojske iz oblasti borbe u planinskim uslovima, pri čemu je Austrija obučila 70% pripadnika oru- žanih snaga Crne Gore za borbu u planinskim uslovima. Osim toga, postoji mnogostruka bilateralna razmjena na polju kulture.

POBJEDA: Ulazak Crne Gore u EU je spoljno-politički prioritet države. Koliko je dobra dinamika pregovarač- kog procesa?

JANKOVIĆ: Najnovija potvrda pristupne perspektive za sve države Zapadnog Balkana, koju su uputili: predsjednik Evropske komisije, gospodin Junker, potpredsjednica Evropske komisije, gospođa Mogerini, evropski komesar, gospodin Han i predsjednik Evropskog parlamenta, gospodin Tajani, predstavlja dobru vijest za cijeli region, koja će se pozitivno odraziti na dinamiku pristupnih pregovora, što bi države regiona trebalo da iskoriste. Zapadni Balkan će i nadalje biti u fokusu austrijske vanjske politike, posebno u kontekstu austrijskog predsjedavanja Savjetom EU u drugoj polovini 2018. godine. Što se tiče crnogorskih napora na polju pristupa, Austrija zagovara takozvani „princip regate“, odnosno evaluaciju svake od država individualno, po ostvarenim zaslugama. Crna Gora može umnogome da doprinese pozitivnoj pregovaračkoj dinamici, prije svega putem dosljednog sprovođenja potrebnih reformi. U tom pogledu pogoduje i činjenica da će predsjedavanje Evropskom unijom u predstojećem periodu preuzimati države koje su osvjedočeni poznavaoci regiona (Bugarska, Austrija, Rumunija).

POBJEDA: Na Balkanu se prelamaju uticaji brojnih država. Ipak, svi se slažu da je budućnost dr- žava regije u EU. Stiče se utisak i da je Unija umorna od problema, da proširenje nije u vrhu prioriteta i da ovaj region ostaje razapet između Istoka i Zapada. Vaš komentar?

JANKOVIĆ: Ovdje vam moram protivurječiti. Naime, visoka predstavnica EU i potpredsjednica Evropske komisije, gospođa Mogerini, je proglasila Zapadni Balkan za jedan od pet prioriteta njenog mandata. Zapadni Balkan je jedini region kome je dato ovo obećanje. Ovaj region ukupno obuhvata samo oko 20 miliona ljudi, što je snošljiva veličina za Uniju. Buduć- nost ove regije leži u EU. Već sada možemo primijetiti konkretne uspjehe: region se u pristupnom procesu pozitivno izmijenio, da spomenem samo: slobodu kretanja, uspjehe na polju države prava i borbe protiv korupcije, mada ovdje predstoji još posla. Mnogo važnije bi bilo da se pristupna perspektiva učini nepovratnom i neprekinutim naporima ubijede skeptici, prije svega.

POBJEDA: Kako ocjenjujete razinu ekonomskih odnosa dviju zemalja? Da li su austrijski investitori zainteresovani za ulaganje u Crnu Goru?

JANKOVIĆ: Jedna austrijska privredna delegacija za oblast vodosnabdijevanja i regulacije otpadnih voda je od 20. do 22. novembra boravila u posjeti Crnoj Gori u cilju informisanja o investicionim mogućnostima. Reakcija austrijskih kompanija je bila jako pozitivna, te stoga očekujem dalje investicije iz Austrije. Kako je već pomenuto, Austrija je jedan od najvećih inostranih investitora u Crnoj Gori. Kako Austrija, tako i Crna Gora pri- željkuju dalje intenziviranje ekonomskih odnosa, što je u našem obostranom interesu. Neophodan ulsov za austrijske investitore i predstavnike preduzetništva je pravna sigurnost.

POBJEDA: Opozicija već dugo bojkotuje parlament. Da li je to efikasan način političke borbe u demokratskim društvima?

JANKOVIĆ: Izvještaj OEBSove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava je okvalifikovao izbore održane 16. oktobra 2016. godine kao slobodne i konkurentne. Mi zastupamo mišljenje da je parlament mjesto za politički diskurs. Ono što je po mom mišljenju najhitnije je potpuna inkorporacija OEBS-ovih izbornih preporuka, što je u interesu kako Vlade, tako i opozicije.

Portal Analitika