Kultura

Izvanredan filmoskop!

Ovogodišnji program obuhvata sve što jednu „malu“ filmsku smotru čini velikom – festivalske poslastice, sjajne domaće i regionalne naslove, nagrađivane dokumentarce, premijere, šaren kratki metar i retrospektivu velikog autora.
Izvanredan filmoskop!
Objektiv/PobjedaIzvor

Ekipa iz NVO „Avvantura Montenegro“, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, ozbiljno radi na tome da se iskupi za sve godine nemanja vrsnog festivala igranog, dokumentarnog i kratkog filma u Podgorici. Poslije prvog izdanja Podgorica film festivala prošle godine, u okviru kog su prikazani sjajni naslovi „Endless Poetry“, „Fuocoammare“, „Igla ispod praga“ i „Dnevnik mašinovođe“, organizatori PFF-a uspjeli su da sastave još bolji program.

Domaća publika dobiće izvanredan filmoskop od 5. do 9. decembra - da kroz njega zaviri u neke od najboljih svjetskih, regionalnih i crnogorskih izdanaka sedme umjetnosti.

 

 

Retrospektiva

Ovogodišnji program, koji se održava u KIC-u „Budo Tomović“ i Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, obuhvata sve ono što jednu „malu“ filmsku smotru čini velikom – festivalske poslastice, ubjedljive domaće i regionalne naslove, nagrađivane dokumentarce, premijere, šaren kratki metar i naklon velikom autoru.

Sigurni smo da vam nije potrebna preporuka za retrospektivu Mikelanđela Antonionija. Nijeste ludi da ne pogledate makar jedan od filmova „Blow-Up“, „L' Avventura“, „La Notte“, „L' Eclisse“ i „Zabriskie Point“ na velikom platnu.

Umjesto toga, fokusiraćemo se na nekoliko naslova za koje vam je možda potrebna preporuka. Navijamo da ih pogledate na PFF-u.

Mnoštvo i manjina

Nedugo nakon svjetske premijere na beogradskom Festivalu autorskog filma, crnogorskoj publici biće prikazan poludokumentarac „Mnoštvo i manjina“ u režiji Gorana Markovića. Film prikazuje pozorišnu trupu iz Beograda koja putuje na Kosovo da bi u srpskim enklavama prikazala Markovićevu predstavu „Govorna mana“.

Glavno pitanje koje postavljaju i pozorišni komad i film jeste da li čovjek može da se promijeni i postane neko drugi. Tokom proputovanja, glumci namjernici razmišljaju o tome da li su se i zašto mijenjali tokom života. Na kraju puta pronalaze kolegu koji je uspio da postane drugačija osoba.

Ako vjerujete da je sumnja u sebe zdrava i interesuju vas identitetske priče, ne smijete da propustite ovaj film. Uostalom, crnogorska premijera biće krunisana gostovanjem režisera. Publika će imati šansu da razgovara sa Markovićem – autorom kultnih jugoslovenskih filmova kao što su „Specijalno vaspitanje“, „Variola vera“, „Majstori, majstori“, „Tito i ja“...

 

02-mnostvo-i-manjina

Domaća snaga

Najbolju atmosferu možete da očekujete na podgoričkoj premijeri dugometražnog igranog filma „Iskra“ Gojka Berkuljana i tokom prvog crnogorskog prikazivanja kratkog ostvarenja „SOA“ Dušana Kasalice – i to ne samo zbog toga što je riječ o domaćim naslovima. Na ovako dobre filmove je teško ostati ravnodušan.

Debitantska „Iskra“, snimljena sa „budžetom za pertle“, pokazaće vam da novac ne igra toliko bitnu ulogu u procesu stvaranja kada režiser ima talenta. A „SOA“? Recimo da će vas Dušan Kasalica ostaviti u dubokom razmišljanju o tome zašto jedan durmitorski gorštak nosi suknju...

03-scary-mother

 

Svjetske poslastice

Na repertoaru PFF-a je i nekoliko fenomenalnih festivalskih poslastica. U KIC stiže uznemirujući gruzijski film „Scary Mother“, nagrađen za najbolje debitantsko ostvarenje na festivalima u Sarajevu i Lokarnu. Ako volite Rajnera Vernera Fasbendera, oduševiće vas film mlade gruzijske režiserke Ane Urushadze, čije će ime značiti mnogo u godinama koje dolaze.

Pred podgoričku publiku stiže još jedan biser sa sarajevskog festivala – turski film „Grain“ u režiji Semiha Kaplanoglua. Ako cijenite estetiku Andreja Tarkovskog i Bela Tara, crno-bijela kontemplativna drama sa SF elementima, koja prikazuje svijet umoren čovjekovom arogancijom, jeste pravi izbor za vas.

Vrijedna filmska iskustva donijeće i dva ovogodišnja ljubimca Kanskog festivala – pobjednički film „The Square“ Rubena Ostlunda i „Happy End“ velemajstora Mihaela Hanekea. Iato važi i za „Ne gledaj mi u pijat“ u režiji Hane Jušić koji je obilježio 2017. godinu u regionu i zasluženo odnio pobjedu na ovogodišnjem Herceg Novi film festivalu.

 

04-mr-gay-syria

Doku-priče

U dokumentarnom programu kolo vode angažovane priče o izbjeglicama, koje su prodrmale svjetske smotre sedme umjetnosti. Između ostalih, biće prikazana dva vrsna dokumentarca – „Mr. Gay Syria“ i „69 Minutes of 86 Days“. Oba će vam pokazati ljude zvane hrabrost, koji ne odustaju od nečega što je za njih nemoguće – da prežive i žive slobodno svakog novog dana.

Kompletan program, sa satnicom i kratkim opisima filmova, možete da pogledate na sajtu www.kinoteka.me.

M. I.

 

FOTO: PFF / pardo.ch

 

 

Portal Analitika