Svijet

Bramerc: U Hagu nije suđeno narodima nego počiniocima ratnih zločina

Haški tribunal nije politička ustanova i na njemu se nije sudilo narodima nego odgovornima za teške ratne zločine i kršenje Ženevske konvencije, kazao je glavni haški tužilac Serž Bramerc u razgovoru za ljubljansko "Delo".



Bramerc: U Hagu nije suđeno narodima nego počiniocima ratnih zločina
DeloIzvor

"Osuđeni počinioci nijesu vojnici koji su se borili za domovinu, svoja sela ili porodice nego zapovjednici koji su ubijali ratne zarobljenike zaštićene Ženevskom konvencijom. Nema ništa herojsko u spaljivanju sela, iseljavanju ljudi iz njihovih domova ili podsticanju vojnika na masovno polno nasilje", kazao je Bramerc u razgovoru vođenom prilikom njegovog boravka u Sloveniji na nedavno održanom seminaru za mlade pravnike, neposredno nakon izricanja presude Ratku Mladiću.

"To je osuda Mladića i samo Mladića, a ne osuda naroda. Vrlo je važno da zajednica iz koje je počinilac razumije da mi to znamo razlikovati", kazao je Bramerc, dodajući da treba isticati kako osuđenici u Hagu nijesu heroji nego oni koji se lažno prikazuju braniocima svog naroda, a zapravo su iskoristili i izdali njegovo povjerenje za svoje vlastite i političke interese.

Bramerc je rekao da trenutno nastavlja svoj rad u Hagu kako bi se zaključio pjelaz sa ICtY-a na tzv. rezidualni mehanizam, dodavši da na taj mehanizam prelaze i preostali postupci u slučajevima Stanišić i Simatović, te žalbe Karadžića i Mladića, što je od velike važnosti, ali da će mehanizam pružati i pomoć u suđenjima za ratne zločine pred nacionalnim sudovima.

"Samo u BiH je više od tri hiljade neriješenih slučajeva ratnih zločina. Naš ured ima devet miliona stranica dokumenata o konfliktu u nekadašnjoj Jugoslaviji i sve su te informacije na raspolaganju nacionalnim istražnim uredima", kazao je Brammertz.

Prema njegovim riječima, današnja situacija u pogledu suđenja za ratne zločine kao dio procesa pomirenja nije pozitivna.

Postupci koji se vode u Srbiji, Hrvatskoj i BiH su spori, a kvalitet saradnje među tužilaštvima tih država slabiji nego prije nekoliko godina, među ostalim i zbog izostanka potrebne političke volje.

"U BiH i Srbiji moraju tek utvrditi novu strategiju tužilaštva za istraživanje ratnih zločina. To ćemo pitanje sigurno unijeti u naš izvještaj koji pripremamo za Vijeće sigurnosti UN-a. Kvalitet i obim saradnje među državama nekadašnje Jugoslavije na tom se području nažalost smanjuje", kazao je Bramerc.

Dodao je kako mu razlog za optimizam u pogledu budućnosti tih procesa u regiji daje činjenica da je s podrškom Evropske komisije program obrazovanja u zadnjih devet godina prošlo 120 pravnika "iz regije".

"To je mlada generacija, oni su izbliza vidjeli kako Hag djeluje i pogled na njih daje mi nešto razloga za optimizam. Kod nas su nakon šest mjeseci spoznali da nijesmo politička ustanova, iako kod nas nije sve idealno", kazao je Bramerc.

Kaže da je potrebno da se od počinilaca zločina ograde političari i ne koriste nacionalističku retoriku, čime "oživljavaju tamne duhove iz 90-ih godina", te da je važno i djelovanje nevladinih udruženja.

Portal Analitika