Politika

Termin klanovi nanosi štetu Škaljarima i Kavaču

Izvještaj Odjeljenja bezbjednosti za ovu godinu ne odražava stvarno stanje, situacija u opštini nije bezbjedna, a termine škaljarski i kavački klan ne treba koristiti jer nanose štetu tim inače mirnim naseljima. To su neki od zaključaka koje je sa 18 glasova za i 12 protiv usvojila kotorska Skupština nakon četvoročasovne rasprave.



Termin klanovi nanosi štetu Škaljarima i Kavaču
PobjedaIzvor

Izvještaj koji je odbornicima predstavio načelnik Odjeljenja bezbjednosti Marko Radusinović bio je na kraju dnevnog reda, ali je procijenjeno da o njemu zbog važnosti treba raspravljati na početku zasijedanja.

Pitanja

Radusinović je kazao da je za devet mjeseci broj narušavanja javnog reda i mira manji u odnosu na prethodne godine.

- Na teritoriji opštine Kotor u 2017. godini registrovano je 114 krivičnih djela, što je, u odnosu na 156 iz prethodnog perioda manje za 42. Krivičnih djela i prekršaja po svim parametrima manje je– kazao je Radusinović.

Uslijedila su pitanja odbornika. Mićo Dobriša (SNP) je pitao koliko je bilo teških provalnih krađa u 2017. a koliko u 2016. godini, a Vido Drašković (LP) da li su se stvorili uslovi da OB Kotor preraste u centar bezbjednosti. Dragan Šepelj (Demokrate) pitao je koliko je nerasvijetljenih ubistava i zatražio da policija i mediji više ne koriste odrednicu škaljarski i kavački, kada su u pitanju kriminalni klanovi, jer se radi o mirnim mjestima. Tanju Crepulju (Demokrate) interesovalo je da li se vodi evidencija o nasilju nad ženama i kako je postupano u tim slučajevima. Milorad Vukšić (SNP) je pitao načelnika da li je zadovoljan stručno-tehničkim sastavom i time koliko država ulaže u osposobljavanju kadrova, jer se pretpostavlja da je kriminal uvijek ispred policije.

Odgovarajući na pitanja Radusinović je kazao da je ove godine bilo 40 krađa i teških  krađa, a prošle godine 48. Rasvijetljena su 22 od 40 ubistava, te nijedan predmet nije ostavljen niti neraspoređen.

– Pitanje da li su se stekli uslovi da Odjeljenje bezbjednosti preraste u centar bezbjednosti je za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Što se tiče terminologije kavački i škaljarski klanovi, policija ih rijetko koristi, a na medije ne možemo uticati- kazao je Radusinović.

Po njegovim riječima, OB vodi preciznu evidencija o nasilju nad ženama, a broj slučajeva porodičnog i nasilja nad ženama je u padu.

– Ali, osim nad ženama ima i nasilja nad muškarcima – kazao je Radusinović.

Načelnik OB podsjetio je da saobraćaj nije u njihovoj nadležnosti, a saobraćajna policija je odrađivala i posao koji nije njihov.

- Taj problem biće otklonjen kada se izgradi obilaznica oko Kotora– kazao je Radusinović.

Polemika

Odgovorima načelnika OB Kotor nijesu bili zadovoljni odbornici vladajuće koalicije. Prigovorili su da je Radusinović saopštio podatke kojih nema u izvještaju koji je njima dostavljen sa skupštinskim materijalom, da nema informacija o tome koliko je nelegalnog oružja otkriveno. Prigovorili su i da policije nema na donjem putu, posebno tamo gdje se svakodnevno u noćnim satima održavaju auto-trke.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika