Društvo

Osniva se Centar za profesionalnu rehabilitaciju na Zabjelu

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić upoznao je javnost sa Odlukom o osnivanju JU Centra za profesionalnu rehabilitaciju, koju je Vlada donijela na danas održanoj sjednici.
Osniva se Centar za profesionalnu rehabilitaciju na Zabjelu
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal Analitika/VladaIzvor

Centar se nalazi na Zabjelu, obuhvata površinu od 1.613,49 m2 i opremljen je najsavremenijim sredstvima iz ove oblasti.

„Centar za profesionalnu rehabilitaciju, predstavlja unaprijeđen sistem podrške i usluga usmjerenih ka konkretnom korisniku, u cilju socijalne integracije i rehabilitacije osoba sa smetnjama u razvoju kroz pripremu za zapošljavanje i uključivanje u život zajednice“ – istakao je ministar Pirišić.

Kako je ministar naveo, inicijalnom idejom predvidjeno je da Centar ima više organizacionih jedinica namijenjenih medicinskoj, socijalnoj i profesionalnoj rehabilitaciji, ali će se u ovoj početnoj fazi funkcionisanja Centar baviti profesionalnom rehabilitacijom, u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom. U narednoj fazi će se razvijati i nadograđivati djelatnost Centra uspostavljenjem i medicinske i socijalne rehabilitacije, što treba da rezultira da osobe sa invaliditetom dobiju na jednom mjestu objedinjene sve potrebne oblike stručne pomoći i podrške.

Pored toga, ministar je informisao javnost da je Vlada na današnjoj sjednici dala saglasnost da se Ministarstvu zdravlja – Kliničkom centru Crne Gore, za potrebe Nacionalnog centra za autizam ustupe na korišćenje prostorije Centra koje su bile namijenjene medicinskoj rehabilitaciji sa posebnim odvojenim ulazom, kao i posebnom halom sa ukupnom površinom od 410 m2, kao i nabavljena oprema. Takođe, medicinsko osoblje Centra za autizam će pružati potrebne medicinske usluge korisnicima Centra za profesionalnu rehabilitaciju, o čemu će dva ministarstva sklopiti posebni sporazum.

Portal Analitika