Kultura

Debata o solobodi govora, cenzuri i autocenzuri 2. i 3. decembra u Sutomoru

Susret predstavnika javnih RTV servisa sa prostora Jugozapadnog Balkana okupiće 02. i 03. decembara u hotelu “Sea Fort” u Sutomoru učesnike Okruglog stola “Sloboda govora, cenzura i autocenzura u informativno- političkim emisijama javnih RTV servisa i medija uopšte”. 
Debata o solobodi govora, cenzuri i autocenzuri 2. i 3. decembra u Sutomoru
Portal AnalitikaIzvor

Debati o ovoj temi doprinijeće jedan od najzanimljivijih segmenata Okruglog stola- projekcija centralnih TV dnevnika javnih RTV servisa učesnika emitovanih u istom danu. Organizatori su se, kako su objasnili na jučerašnjoj konferenciji za novinare “osjećajući aktuelnost trenutka” opredijelili da osim informativno- političkih, polemičkih, dijaloških emisija “ne zaborave (jer nas ovo vrijeme upravo podsjeća na to) ni razgovore o faktoru govora mržnje preko medija i odnosu medija prema tom zlu”.  

-Do sada se od osam pozvanih televizija odazvalo šest, a ima najava da će nam do subote prisustvo potvrditi svih osam. Učestvovaće televizija Slovenije kao gost, potom RTV Hrvatske, RTV Bosne i Hercegovine, RTV Vojvodine, RTV Crne Gore, RTV Makedonije, a realno je očekivati da ćemo do subote precizirati i da li dolaze kolege iz RTV Srbije. Jedino od RTV Albanije nijesmo dobili nikakav odgovor. 

Od izuzetne je važnosti što imamo potvrđeno učešće izuzetnih ličnosti velikog profesionalnog ugleda, pa će u svojstvu uvodničara govoriti Žarko Puhovski (Hrvatska), Zekerijah Smajić (BiH, Brisel), Gordana Suša (Srbija) i Goran Bulajić (Crna Gora). Zanimljivo je da su četvoro- petoro učesnika Okruglog stola članovi visokih međunarodnih tijela u području medija i kulture.  Moderator Okruglog stola je Dragoljub Duško Vuković, novinar sa visokim renomeom na domaćem i međunarodnom nivou. Jasmina Popović, predstavnica RTV Hrvatske je potpredsjednica Međunarodne evropske federacije novinara. Smatram da i ovakav pesonalni sastav obećava plodotvornu debatu- najavio je u ime organizatora kordinator Susrteta, poznati TV stvaralac, utemeljivač TV Festivala u Baru, Pero Radović.

Govoreći o aktuelnom Okruglom stolu i ciljevima budućeg redefinisanoog TV Festivala, Radović je podsjetio da je u prvom članu Statuta prvog Festivala ratne 1995. godine stajalo da je njegov cilj “ne samo unaprijeđenje medijskog televizijskog jezika, koncepta i izraza, nego i promocija ideje mira i međunarodne saradnje”.

-To je bilo moguće jer je Bar tih godina bio izrazito antiratno raspoložena sredina. Iako je vrijeme rata i sukoba prošlo, pitanje unaprijeđenja jezika, koncepta televizije kao medija i funkcija saradnje koja se preko tog medija može obaviti, ostala je uvijek aktuelna- podvukao je Radović.

-Ove susrete smatram vrlo značajnim i kao doprinos sagledavanju situacije u medijima, pogotovo u javnim servisima u regionu. Sam naslov “Dva lica istine” govori o tome da na našim prostorima percepcija i prenošenje određenih događaja zavisi od tačke gledišta, odnosno pozicije koju imaju pojedini servisi. Željeli smo da na jednom mjestu svi najistaknutiji predstavnici javnih servisa ovog dijela Balkana iznesu svoje viđenje određenog događaja. Čini mi se da je to veoma interesantno i da ćemo tokom dvodnevnog trajanja skupa dobiti dosta informacija iz sredina nama nekada vrlo bliskih, a sada u političkom smislu dosta sličnim u pojedinim segmentima, a u drugim pak toliko različitim- istakao je u ime jednog od organizatora predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić. On je pojasnio da je dvodnevni susret “svojevrsna ‘kopča’ sa TV Festivalom koji je u fazi transformacije. Podsjećajući da više nije moguće sa barski Internacionalni TV Festival u organizacionom smislu egzistira kao nevladina organizacija, Srzentić je objasnio da se on sada mora organizovati kao posebna jedinica koja će djelovati pod okriljem Kulturnog centra.

Uz podsjećanje da je “Bar uvijek bio grad koji okuplja, a ne razdvaja, ovo je pokušaj da okupimo renimirane stvaraoce” direktor Kulturnog centra Bar Ćazim Nikezić je poručio da se, shodno tome, “još jednom sastajemo da bismo se razumijeli”.
-Ovaj Okrugli sto će imati i snažnu emotivnu dimenziju- kazao je Nikezić. 
 
Na okruglom stolu u Sutomoru vodiće se i debata o međusobnoj saradnji medija u Regionu i njihovoj ulozi u podsticanju međudržavne saradnje u svim oblastima društvenog života- od ekonomije i kulture do sporta i zabave.

Portal Analitika