Društvo

Pumpe za poplavljene djelove Cetinja

Izuzev teritorije Prijestonice Cetinje, gdje je Direktorat za vanredne situacije uputio pomoć u vidu pumpi za ispumpavanje vode iz poplavljenih prostora, nije bilo potrebe za angažovanjem resursa sa državnog nivoa, jedan je od zaključka današnje sjednice Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje, u osvrtu na današnju situaciju koju prouzrokuju obilne padavine.



Pumpe za poplavljene djelove Cetinja
MUP/Portal AnalitikaIzvor

Sjednica je danas održana u prostorijama Direktorata za vanredne situacije MUP-a, a na njoj je analiziran odgovor sistema zaštite i spašavanja tokom prethodne požarne sezone.

- Konstatovano je da u zaštiti od požara na otvorenom prostoru sistem odgovorio profesionalno i u skladu sa raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima.

Operativni štab je razmotrio i pripremljenost državnih organa, organa državne uprave i jedinica lokalne samouprave za odgovor na predstojeću zimsku sezonu, naročito sa aspekta poplava i ekstremnih meteoroloških prilika. Predstavnici subjekata sistema zaštite i spašavanja saopštili su da su preduzeli neophodne mjere i radnje u cilju preventivnog i operativnog djelovanja u slučaju mogućih elementarnih nepogoda. Poseban akcenat dat je izradi planske dokumentacije u oblasti zaštite i spašavanja na lokalnom nivou, aktivnog učešća opštinskih timova za zaštitu i spašavanje u preduzimanju mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti, a takođe je naglašeno da koordinacija između državnog i lokalnog nivoa u ovoj oblasti mora biti kontinuirana i kvalitetna – ističe se u saopštenju sa današnje sjednice.

Takođe, usvojena je Informacija o požarima u 2017. godini i Poslovnik o radu Operativnog štaba.

Kako su potcrtali, Operativni štab za zaštitu i spašavanje će i u narednom periodu nastaviti da kontinuirano prati situaciju na području Crne Gore i reagovati u skladu sa svojim nadležnostima.

Portal Analitika