Svijet

Hrvatska nikog nije napala

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, komentarišući u obraćanju javnosti haške presude bosanskim Hrvatima, rekla je da Hrvatska nije nikog napala.
Hrvatska nikog nije napala
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
N1Izvor

Na početku obraćanja javnosti, predsjednica Hrvatske izrazila je saučešće porodici osuđenog generala Slobodana Praljka.

"Njegov čin duboko je u srce pogodio hrvatski narod", dodala je.

Kao predsjednica Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se juče u Haagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH, rekla je Grabar Kitarović.

"Hrvatska nije bila agresor, nego je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH, a hrvatski narod prvi se odbranio od velikosrpske agresije braneći svoj opstanak. Republiku Hrvatsku je napala Miloševićeva Velika Srbija i tzv. JNA. Hrvatska nije napala nikoga. Svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji, moraju se izdići iznad toga, za oba naroda. Pozivam sve da se presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da ona bude kraj jednog i početak drugog razdoblja", navela je.

Kako ova presuda ne bi ugrozila odnose između dvije države, u najskorije vrijeme posjetiću Bosnu i Hercegovinu, najavila je predsjednica Hrvatske.

"Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država. Hrvatska, na čelu s Franjom Tuđmanom, u potpunosti je priznala referendum o samostalnosti. Za vrijeme rata Hrvatska je primila nekoliko hiljada izbjeglica iz BiH. Najveći dio humanitarne i vojne pomoći za BiH stigao je upravo preko RH. Republika Hrvatska je imala ključnu ulogu u sprječavanju velikosrpske agresije", kazala je Grabar Kitarović.

Pozvala je Hrvatice i Hrvate u BiH da ostanu mirni i dostojanstveni.

Dodala je da u kriznim vremenima posebno treba voditi računa o izjavama i postupcima.

"Danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih funkcionera. Niko drugi, pa ni Haški sud, neće pisati našu istoriju", rekla je predsjednica Hrvatske.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Portal Analitika