Društvo

INSTITUT: Osam osoba oboljelo od gripa

Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je protekle sedmice prijavljeno osam osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 1,3/100 000 stanovnika, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.Iz Instituta podsjećaju da je u toku vakcinacija i da je najbolja u posljednjih nekoliko sezona.  
INSTITUT: Osam osoba oboljelo od gripa
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima Evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona u 46. sedmici je i dalje niskog intenziteta.

“Napominjemo da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitjela potrebno 2‐3 sedmice nakon vakcinacije”, kažu u Instititu.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa za sezonu 2017/2018. u Domovima zdravlja u Crnoj Gori sprovodi se već sedam sedmica i imajući u vidu broj vakcinisanih osoba u ovom vremenskom periodu dinamika njenog sprovođenja je najbolja u proteklih nekoliko sezona.

Grupe stanovništva kojima se preporučuje vakcinacija su: sve osobe starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega; osobe koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest); osobe sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i osobe sa HIV/AIDS‐om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije;

Preporučuje se vakcinacija i za sve  osobe starije od 65 godina; hronično oboljele osobe koje žive u kolektivnom smještaju; zdravstveni radnici i saradnici; naročito je bitno da budu vakcinisani zaposleni na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i oni koji rade u stacionarima za hronično oboljela lica.

Takođe, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje vakcinaciju trudnica (u saglasnosti sa ginekologom koji vodi trudnoću), kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina.

 

Portal Analitika