Crna hronika

Odbrana: Nema dokaza protiv Stamatovića i njegovih tjelohranitelja

Advokati Zoran Piperović i Damir Lekić juče su od vanraspravnog vijeća Višeg suda u Podgorici zatražili da usljed nedostatka dokaza odbaci optužnicu protiv odbjeglog Stevana Stamatovića i navodne petočlane kriminalne grupe koju je on organizovao radi likvidacije Radojice Zekovića. 
Odbrana: Nema dokaza protiv Stamatovića i njegovih tjelohranitelja
PobjedaIzvor

Vijeće podgoričkog Vušeg suda u zakonom predviđenom roku, odnosno najkasnije za 15 dana, izjasniće se da li će prihvatiti optužnice. Osim Stamatovića, kojeg policija dovodi u vezu sa škaljarskim klanom, optužnicom specijalnog tužioca Saše Čađenovića obuhvaćeni su Milan Lješnjak (30), Đorđije Božović (27, Dejan Deletić (25), Stefan Balević (25), koji su trenutno u ZIKS-u, i Aleksandar Bojović (24), koji se brani sa slobode. 

Advokat Zoran Piperović naveo je da je bilo za očekivati da će se u ovom slučaju podići optužnica, ali da je iznenađen da se u njoj našao njegov branjenik Stevan Stamatović, jer protiv njega ne postoji nijedan dokaz kao niti da se Deletić i Lješnjak optuže za pokušaj ubistva Zekovića.

- Prikrivena je rečenica da su lica nabrojana u optužnici fizičko obezbjeđenje mog branjenika Stamatovića, što je tačno i oni su to priznali. Javna je tajna da su to njegovi tjelohranitelji, pa dio iz optužnice ,,pojedini razgovori Stamatovića sa Božovićem i drugima“ govori o pravnom besmislu o stvaranju krivičnog djela – kazao je Piperović.

Uočio je i da tužilac u optužnici nije predložio prezentiranje telefonskog razgovora iz koga se može zaključiti da se Stamatović iz pozicije poslodavca obraća svojim zaposlenicima.

Tužilaštvo: Okrivljeni pratili suparnički klan i policiju

Prema navodima optužnice, Stamatović je krajem 2016. sa osobom, čiji identitet Tužilaštvo nije otkrilo, na teritoriji Podgorice i Berana organizovao kriminalnu grupu čiji članovi su Dejan Deletić, Aleksandar Bojović, Milan Lješnjak, Đorđije Božović, Stefan Balević i još neidentifikovane osobe s ciljem „vršenja krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine i teža kazna“.

Navodi se da je svaki član imao ulogu i zadatak i da je grupa osnovana s ciljem „vršenja više krivičnih djela“.

- Uz primjenu tačno određenih pravila, unutrašnje kontrole i discipline članova i postojanje spremnosti za primjenu nasilja i zastrašivanja – piše u optužnici.

Pojašnjeno je da su Stamatovića obezbjeđivali Deletić, Lješnjak, Božović i Balević. Prema navodima iz optužnice, Deletić je prenosio Stamatovićeva „uputstva i naredbe drugim članovima, nabavljao i prenosio eksplozivna sredstva, postavljao eksplozivne naprave ispod automobila i vrbovao“. 

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika