Politika

Mediji da budu nezavisni, bez političkih uticaja

Mediji, među njima i Javni servis, moraju biti nezavisni i slobodni od političkih uticaja i pritisaka bilo koje vrste, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, prenoseći stav zvaničnika EU. 
Mediji da budu nezavisni, bez političkih uticaja
Portal AnalitikaIzvor

On je danas razgovarao sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Skupštine, zaključeno da Crna Gora kao zemlja kandidat cijeni evropske vrijednosti, a i sama doprinosi zajednici evropskih naroda.

Saopšteno je da su Brajović i Orav, u vezi napretka Crne Gore u procesu evropskih integracija, razgovarali i o potrebi očuvanja slobode izražavanja i otvorenosti medija, kao jedne od osnovnih prepostavki u tom procesu.

„Orav je istakao važnost ovog segmenta u Poglavlju 23, prenoseći stav zvaničnika EU, sa kojom su saglasne sve države članice, da mediji, među njima i Javni servis, moraju biti nezavisni i slobodni od političkih uticaja i pritisaka bilo koje vrste“, kaže se u saopštenju.

Brajović je istakao da Crna Gora, kao država sa najvećim ostvarenim napretkom u procesu pristupanja EU, u svim segmentima, pa i u slobodi medija, posvećena da ostvari najviše standarde. 

„On se saglasio da Javni servis, imajući u vidu njegov značaj u informisanju i obrazovanju građana Crne Gore - mora biti slobodan od pritisaka, ali i svjestan svoje odgovornosti prema građanima koji ga finansiraju - kako bi mogao da izvještava i edukuje na profesionalan i objektivan način“, kaže se u saopštenju. 

U prilog podršci daljoj profesionalizaciji Javnog servisa, Brajović je naveo podatak da su budžetska sredstva za narednu godinu planirana u značajno većem iznosu u odnosu na 2017. godinu. 

Portal Analitika