Svijet

Preminuo Slobodan Praljak, nastavljeno izricanje presuda

Hrvatski mediji saopštavaju pozivajući se na krugove bliske porodici da je osuđenik Slobodan Praljak umro u bolnici u Hagu, nakon što je u sudnici popio otrov. 
Preminuo Slobodan Praljak, nastavljeno izricanje presuda
agencijeIzvor

Haški tribunal izrekao je zasad konačnu presudu trojici zvaničnika bosanskih Hrvata, predvođenih Jadrankom Prlićem. Izricanje presude trojici preostalih optuženih nastavljeno je oko 14.15 h.

Žalbeno veće je zasad trojici lidera Herceg-Bosne potvrdilio duge zatvorske kazne zbog zločina nad Muslimanima, 1993-94. godine, u okviru zločinačkog poduhvata koji su tužioci nazvali stvaranjem Velike Hrvatske.

Žalbeno veće Tribunala je Prliću, ratnom premijeru samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosna (HRHB), potvrdio zatvorsku kaznu od 25 godina. Ministru odbrane HRHB Brunu Stojiću u žalbenom postupku je takođe potvrđena kazna, i to od 20 godina zatvora.

Kazna od 20 godina zatvora potvrđena je i načelniku Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), Slobodanu Praljku koji je po izricanju konačne presude poručio: “Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu" i zatim ispio nepoznatu tečnost iz bočice.

Branioci Praljka rekli su da je njihov klijent popio otrov, poslije čega je predsedavajući sudija Žalbenog veća prekinuo suđenje i odredio pauzu.

Praljak je, nešto kasnije, a kako prenose hrvatski mediji uz napomenu "neslužbeno", preminuo u bolnici.

Portal Analitika