Politika

Marković: Imamo volju da Crnu Goru učinimo bezbjednom

Predlog Zakona o budžetu za 2018. godine u funkciji je implementacije Vladine fiskalne strategije do 2020. godine. Posebnu pažnju smo definisali povećanju izdvajanja za nauku i obrazovanje, kroz poboljšanje obrazovne infrasturkture i stručno osposobljavanje, naveo je predsjednik Vlade Duško Marković.



Marković: Imamo volju da Crnu Goru učinimo bezbjednom
S. G. / K. J.
S. G. / K. J.Autor
Portal AnalitikaIzvor

On danas u Skupštini odgovara na pitanja poslaničkih klubova u okviru posljednjeg ovogodišnjeg Premijerskog sata, kome ni ovog puta ne prisustvuju predstavnici opozicionih stranaka.

Predsjednik poslaničkog Kluba Demokratske partije socijalista, Miodrag Radunović upitao je „što Vlada očekuje od povećanih izdvajanja u nauci i obrazovanju“.

dsc-0426

- Iako je predloženim budžetom predviđeno i redovno usklađivanje penzija naredne godine, da li Vlada i premijer vide mogućnosti izdvajanja dodatnih sredstava za najstariju populaciju – pitao je Radunović.

Prema riječima Markovića, sa posebnim respektom prema najstarijem i najosjetljivijem dijelu stanovništva, "Vlada čini posebne napore za poboljšanje njihovog životnog standarda", te da će posebno izdvojiti sredstva za njih.

- Ponosam sam što je Vlada, i pred mjera fiskalne konsolidacije, povećala izdvajanja za nauku, obrazovanje i zdravstvo - zaključio je on.

dsc-0381

Predstavnik Kluba poslanika manjinskih partija, Adrijana Vuksanovića interesuje koje se aktivnosti preduzimaju radi poboljšanja sigurnosti, sprječavanja i otkrivanja krivičnih djela, a posebno organizovanog kriminala i drugih teških krivičnih djela kao posljedice kriminalnih sukoba. On će takođe pitati da li su vidljivi rezultati Operativnog štaba za područje Boke Kotorske.

- Predračunska vrijednost ulaganja u tehničko opremanje i modernizaciju policije je 14.350.000 eura do 2020. eura - precizirao je Marković, te dodao da je broj uhapšenih u protekli 11 mjeseci jasno govori o odlučnosti Vlade da se suprotstavi kriminalnim aktivnostima.

Dalje je podstjetio na akciju na području Boke Kotorske koja je počela u septembru, a koja za rezultat imaju 14 prijava protiv 16 lica za različite krivične aktivnosti.

dsc-0404

- Osuđujem svaki vid nasilničkog ponašanja i smatram da se drugačiji stavovi i mišljenja ne mogu iskazivati napadom na stranačke prostorije HGI. Pozivam ministra unutrašnjih poslova, direktora Uprave policije i nadležnog tužoioca da odgovorno, profesionalno i kompetentno postupaju kako bi počinilac bio sankcionisan - naveo je Marković.

- Dok god je bilo koji pojedinac ugrožen, ne može nas zaustaviti ni manjak sredstava, ni opreme da se odlučno borimo protiv kriminala. Imamo volju da Crnu Goru učinimo bezbjednom. Želim da to čuju i građani, ali i kriminalci, uključujući one koji imaju namjeru da se bave kriminalnim aktivnostima u Crnoj Gori - potcrtao je premijer.

U nastavku premijerskog sata poslanik Socijaldemokrata, Mićo Orlandić pitaće šta će Vlada preduzeti da se riješi loše stanje infrastrukture i saobraćajna opterećenost na putu Vladimirske krute - Virpazar, preko Mrkojevića i Sutormana.

dsc-0435

Marković je kazao da će, zahvaljujući Evropskoj uniji, regionalni i magistralni putevi biti rekonstruisani.

- Za to je potrebno usvojiti novi Prostorni plan Crne Gore, kao i druge dokumente koji predstoje donošenju odluke o rekostrukciji puteva. Svakako, Vlada ostaje otvorena za partnerstvo i saradnju. U ovom trenutku nam je prostorna dokumentacija ogranišenje, ali smo se dogovorili šta u narednoj godini treba da uradi Opština Bar, a šta Vlada, kako bismo u 2019. počeli da radimo na rješavanju ovih problema - dodao je predsjednik Vlade.

Portal Analitika