Podgorica

Zgrada bivše Muške zanatske škole Nepokretno kulturno dobra

Zgrada bivše Muške zanatske škole, u kojoj se danas nalazi Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“, dobila je status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, saopšteno je iz Glavnog grada Podgorice.



Zgrada bivše Muške zanatske škole Nepokretno kulturno dobra
Glavni gradIzvor

To je ozvaničeno rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara, za ovaj objekat i njegovu zaštićenu okolinu, koje su u vlasništvu Muzeja i galerija Podgorice.

- Uvidom na terenu, konstatuje se njegova konstruktivna očuvanost. I pored intrevencija u unutrašnjosti, kao i dodavanja potkrovne etaže, objekat je u spoljašnjosti očuvao prvobitnu formu i proporciju, karakteristične arhitektonske elemente u dijelu otvora i ulaznog portala, autentičnu gradaciju materijala fasada po vertikali, krovni vijenac i slično - navodi se, između ostalog, u ovom Rješenju.

Takođe, u cilju unaprjeđenja stanja ovog kulturnog dobra, uvrđene su i mjere i režim zaštite, definisane kroz budući konzervatorski projekat.

- Kriterijumi na osnovu kojih su utvrđene kulturne vrijednosti navedenog kulturnog dobra su autentičnost i integritet, jedinstvenost i rijetkost u okviru svoje vrste, stepen očuvanosti, istorijski, umjetnički, naučni, arhitktonsko-urbanistički, socijalno-ekonomski, vaspitno-obrazovni, ambijentalni, pejzažni, umjetnički značaj kao i značaj starosti dobra – preciziraju iz Glavnog grada.

Portal Analitika