Fudbal

"Hrabri sokoli" i najbolji fudbal samo za odabrane

Najjači klupski fudbal je već drugu godinu zaredom van domašaja “običnih smrtnika”, a sličnim putem ide i reprezentativni – UEFA je juče zvanično objavila da je Televizija Sportklub otkupila pravo prenosa za region svih mečeva kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020, novoosnovanu Ligu nacija, te kvalifikacione cikluse za EURO 2020. i SP 2022.
"Hrabri sokoli" i najbolji fudbal samo za odabrane
Dnevne novineIzvor

“Super” paket ekskluzivnih prenosa ostao je san većine nacionalnih televizija, koji su izgubili bitku sa moćnijim, bogatijim rivalom.

Nije, međutim, sve tako crno i dramatično, kažu za DN iz RTCG-a.

“Učestvovali smo na tom tenderu, izašli sa izuzetno dobrom ponudom, istom kojom smo otkupili prethodni “reprezentativni” paket, ali očigledno da platežnoj moći Sportkluba nismo mogli da pariramo. Ni mi, ni ostale nacionalne televizije regiona. Znamo da je zbog toga već nastao opšti haos, ali Sportklub sada diktira pravila igre i to je apsolutno legitimno”, objašnjava Đorđije Kustudić, urednik sportske redakcije u TVCG.

Ono što interesuje javnost u Crnoj Gori znači li sve ovo prostim rječnikom rečeno da onaj ko ne plaća Sportklub neće imati priliku da gleda ni mečeve Crne Gore u gore pomenutim takmičenjima.

“Teoretski je to moguće, jer je Sportklub vlasnik prava i ne mora nikome da ih prodaje. Ipak, nadam se da ćemo uz neku korektnu komunikaciju, kakvu smo imali do sada, uspjeti da pronađemo obostrano kvalitetno rješenje i u toj koekskluzivi dođemo do ovog paketa. To nam je strateški cilj”.

Kustudić napominje da bi bilo nezamislivo da ogroman broj ljudi u Crnoj Gori mora da plati da bi gledao konkretno svoj nacionalni tim, ostalo ostavimo po strani.

“Želimo taj paket, radimo na tome, novac iz budžeta za ta takmičenja je opredijeljen, a linija sa Sportklubom je konstantno otvorena. Dakle, nije stvar u Evropskom prvenstvu koliko u tim kvalifikacionim mečevma i Ligi nacija to je naš prioritet”.

Kada će RTCG, a i javnost, biti upoznata sa ishodom pregovora?

“Čekamo odgovor njihovog menadženta, komuniciramo često, nadam se da će ishodi pregovora biti pozitivni i za nas i za naše gledaoce. Ono što je sigurno uradićemo sve što je u našoj mogućnosti da imamo direktnu sliku sa pomenutih događaja i da svi u Crnoj Gori imaju jednak tretman kada su u pitanju mečevi prije svega naše, a onda i ostalih reprezentacija”, kaže Kustudić.

Portal Analitika