Društvo

Kako se nekada slavio 29. novembar

Istorijski 29. novembar obilježavao je godišnjicu drugog zasijedanja AVNOJ-a, kada je u Jajcu 1943. godine donijeta Odluka o federalnom uređenju SFRJ. Nakon 1945. godine, 29. novembar je bio jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ.  
Kako se nekada slavio 29. novembar
Radojica Radojević
Radojica RadojevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Radojica RADOJEVIĆ

Sa raspadom SFRJ,  prestalo se sa obelježavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države. Dan Republike ostao je zvaničan praznik sve do 14. novembra 2002 godine.

U stvarnom životu je bio praćen pravom svečarskom atmosferom – djaci prvaci su toga dana dobijali crvene marame, organizovane su svečane akademije, dodjeljivani su ordeni i visoka priznanja, u glavnim gradovima republika ispaljivani su  počasni plotuni, bila su neradna dva dana povodom ovog velikog praznika.

Svaka životna sredina, radna organizacija ili kolektiv priređivali su toga dana razne svečanosti posvećene tom prazniku, a razni kulturno zabavni programi se organizovali.

Na ovim svečanostima je bila prilika da se istaknu najbolji radnici, istaknuti omladinski rukovodioci, najbolji studenti i đaci.

Kako je Titograd slavio: U tadašnjem Titogradu  na trgu Ivana Milutinovića tada,  organizovane su kulturno zabavne svečanosti. U svim većim naseljima  pripremana je svečana pozornica na kojoj su statirali najzaslužniji borci i najviši funkcioneri tog područja, držani prigodni govori i recitali,odjekivala je muzika, vijorile su se trobojke nastupali horovi i solisti, a narod se veselio.

radojevicSve je to trebalo doživjeti, bilo je veličanstveno i sa velikom radošču se sjećamo tih divnih trenutaka u tom vremenu. Danas živimo u ozbiljnom vremenu velikih iskušenja kada pojednci i grupe pokušavaju negirati našu slavnu antifašističku prošlost, kada je fasizam uzeo maha, a kriminal i korupcija su na svakom koraku  prisutni, kada se pokušavaju veličati one ideje onih koji su bili na strani zla i nepravde, poraženi u Drugome svetskom ratu, a blate se oslobodioci i rodoljubi a ponekada skrnave spomenici i spomen obelježja iz Drugog svetskog rata.

Slavni NOB: Često zaboravljamo na one koji sa dali svoje živote za slobodu i ljudsko dostojanstvo, one koji su stvarali nasu lijepu zajedničku državu.  SOBNOR-a Crne Gore kao nastavljač njegovanja revolucionarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e i koji drži do časti, slobode, patriotizma i antifašizma, koji čuva uspomenu na poginule borce NOR-a, ovim putem na ovaj svijetli dan 29 novembar, želi da opomene one, neznavene što ne znaju da se kane svega onoga što vrijeđa  naše antifašističko raspoloženje. Kao i u ranijem periodu, SOBNOR-a Crne Gore će se energično i oštro suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju naš NOP a veličaju, fašizam i poražene snage.

Naša je trajna obaveza da nikada ne zaboravimo one koji su svoje živote ugradili  za slobodu Crne Gore i naše nekadašnje domovine od Triglava pa do Đevđelije.

 U ovim poslednjim godina organizacija koju prestavljam SOBNOR-a Crne Gore nije zaboravila ovaj veliki praznik, kao i druge značajne datuma iz rata i revolucije. Mi smo za izvornu ideju SUBNOR-a i svake godine povodom 29. novembra organizujemo svečanosti posvećenu ovom velikom datumu , jer poštujemo i cijenimo sve one datume iz nase slavne i časne NOB-e i tekovine za koje su dali živote najbolji sinovi i kćeri nase domovine. Nase opštinske organizacije će takodje organizovati brojne svečanosti u opštinama širom Crne Gore posvećenje ovom prazniku.

U Podgorici ćemo za 29. novembar u 11 sati posjetiti  Spomen bistu poznatog revolucionara i narodnog heroja Ivana Milutinovića,  položiti cvijeće i govorićemo o ovom prazniku i ujedno se posjetiti na lik i djelo legendarnog Ivana Milutinovića.

Neka žive sjećanja na ovaj veliki praznik. (Autor je predsjednik SOBNOR-a Crne Gore)

                                                      

.

 

Portal Analitika