Svijet

Putin na Arktik šalje najveću nuklearnu podmornicu

Ispod debelih santa leda na Arktiku, krije se između 16 i 26 odsto neotkrivenih prirodnih rezervi nafte i gasa na Zemlji. Rusija je trenutno najaktivnija na tom području kada je eksploatacija resursa u pitanju, ali planira i dodatno da pojača svoje prisustvo. Ambiciozni plan zove se "Santa leda".

Putin na Arktik šalje najveću nuklearnu podmornicu
BBC/blic.rsIzvor
Rusija i sada eksploatiše oko 5,5 miliona tona nafte godišnje sa Arktika, ali većina mora prekrivena je debelim slojem leda, što vađenje nafte sa površine čini gotovo nemogućim. Zato se Moskva okreće projektu "Santa leda" (Iceberg), ambicioznom planu koji podrazumjeva korišćenje ekstremne tehnologije u ekstremnim uslovima.
Trka za resursima na Arktiku nije nova. U njoj učestvuju i Danska, Norveška, SAD i Kanada, a Rusija na Arktiku buši već decenijama. Gas i nafta iz tog područja, važan su izvor prihoda i energije za Rusiju, a projekat "Santa leda" možda je način da Moskva zadrži monopol nad tim važnim resursima, piše Bi-Bi-Si.
Niko nije probao ništa slično projektu "Santa leda"
Fondacija za napredne studije, ruska agencija za razvoj novih tehnologija, planira da na Arktik pošalje robote-podmornice, a postoje i nagađanja da je tajni cilj projekta zapravo razvoj podvodnog vojnog sistema.
Portal Analitika