Društvo

Glavni grad pokreće novi socijalni servis

Glavni grad je pokrenuo novi socijalni servis, radnog naziva personalni asistent, i obezbijedio sredstva za njegovu realizaciju u visini od 25.000 eura.



Glavni grad pokreće novi socijalni servis
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj servis je namijenjen osobama sa invaliditetom, koji će biti i kreatori realizacije procesa, dogovoreno je na sastanku zamjenika gradonačelnika Podgorice Borisa Mugoše sa predsjednikom Savjeta za pitanja lica sa invaliditetom dr Nebojšom Kavarićem, članovima tog skupštinskog tijela iz redova NVO Miroslavom Mimom Ivanović predstavnicom Udruženja mladih sa hendikepom, Milutinom Milačićem, predstavnikom Organizacije slijepih, Dejanom Bašovićem predstavnikom Udruženja paraplegičara, i Jelenom Dubak, generalnom sekretarkom Crvenog krsta Crne Gore.  Sastanku su prisustvovali i Ivan Terzić sekretar Sekretrijata za rad, mlade i socijalno staranje, kao i Miomir Jakšić, sekretar Sekretarijata za finansije.

Zamjenik gradonačelnika Mugoša je istakao da je ovo peti novi socijalni servis u mandatu ove uprave, i da je intencija grada da obezbijedi neophodna sredstva za realizaciju servisa i monitoring kroz svoje nadležne organe a da sami proces u operativnom smislu kreiraju i koordiniraju oni na koje se servis odnosi, jer će se na taj način obezbijediti najbolji kvalitet u njegovoj realizaciji.

Shodno navedenom, dogovoreno je da radna grupa, sastavljena od predstavnika NVO koje su članice Savjeta, u saradnji sa Crvenim krstom kao koordinatorom procesa, odmah počne da  radi na definisanju koncepta servisa personalnih asistenata kako bi zajedno došli do optimalnog rješenja i bili potpuno spremni za adekvatno sprovođenje ovog socijalnog servisa.

Na sastanku je istaknuto da će kroz ovaj servis biti obezbijeđeno pet personalnih asistenata. Očekivanja su da će ovaj projekat inspirisati i druge da uzmu učešća u njegovoj realizaciji, posebno kompanije da kroz društveno odgovorno poslovanje nađu načina da finansiraju još asistenata.

Predstavnici udruženja koji participiraju u Savjetu ocijenili su ovaj korak kao dobar, navodeći da je pitanje personalnih asistenata jedno od najvažnijih za osobe sa invaliditetom. Oni su takođe naveli da postoji još prostora za saradnju, posebno kada su u pitanju budžeti lokalnih samouprava. U tom smislu, na sastanku je prihvaćen predlog predsjednika Savjeta, dr Nebojše Kavarića da Savjet za pitanja lica sa invaliditetom bude nosilac aktivnosti u cilju boljeg razumijevanja i monitoringa budžeta od strane organizacija koje se bave pitanjima lica sa invaliditetom, kako bi lica sa invaliditetom do prve polovine iduće godine stekla potrebna znanja o ovom pitanju i mogla da na adekvatan način ostvare svoja prava u toj oblasti.

Portal Analitika