Crna hronika

Čolić tvrdio da je vidio ubistvo čobanina

Suđenje Nikšićaninu Vladu Zmajeviću (47), koji se tereti za ratni zločin nad civilima tokom rata na Kosovu 1999. godine, nastavljeno je juče u Višem sudu saslušanjem svjedoka Danijela Čolića. 
Čolić tvrdio da je vidio ubistvo čobanina
PobjedaIzvor

Svjedok je kazao da ne može da se sjeti svega što se dešavalo prije dvadeset godina, ističući da u potpunosti ostaje pri iskazu koji je dao u Vojnom sudu 18. aprila 1999. godine. Čolić je trebalo da se izjasni na okolnosti ubistva jednog čobanina u blizini sela Žegra kod kosovske opštine Gnjilane. U iskazu pred Vojnim sudom ispričao je da se među dobrovoljcima za koje je on kao starješina bio nadležan nalazio i optuženi Zmajević.

Svjedok je tada bio kategoričan da, kada su stigli u Žegru, svima je saopšteno da mogu poći do prodavnice, ali nijesu dobili naređenja da idu po kućama i kradu. Prema iskazu Čolića, kasnije je kod Zmajevića uočio zlatni lanac, koji do tada nije primijetio. Svjedok je naveo i da je sa Zmajevićem jednom prilikom krenuo kamionom i da je vozač pod prisilom optuženog krenuo prema Žegri.

Tada je Zmajević, prema kazivanju Čolića, izašao iz kamiona, repetirao automatsku pušku i „ubio čobanina sa tri metka, hladnokrvno, kazavši da je to uradio zato što je čobanin Šiptar“. Svjedok nije odmah prijavio ubistvo istražiteljima već, kako je obrazložio, to je učinio nešto kasnije.

- Zmajević se ponašao normalno, sve dok nije zadužio oružje, od kada je postao jaka, autoritativna i opasna ličnost – ispričao je Čolić. U drugom iskazu, pred Višim sudom u Beogradu na saslušanju 2016. godine, svjedok je drugačije opisao način likvidacije.

Portal Analitika