Crna hronika

Ne spore uvrede, negiraju nasrtaje na poslanike DPS

Funkcioneri Demokratskog fronta Milutin Đukanović, Marina Jočić, Milan Knežević i Branko Radulović negirali su da su 15. februara nasrtali na poslanike DPS-a u holu Skupštine.
Ne spore uvrede, negiraju nasrtaje na poslanike DPS
M.L.
M.L.Autor
PobjedaIzvor

Proces vodi sutkinja Osnovnog suda Željka Jovović.

O uvredama

Milan Knežević juče je bio kategoričan da nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, dodajući da je cijeli proces „montiran u cilju satanizacije i kriminalizacije Demokratskog fronta“. Svoju, kako ju je nazvao - besjedu započeo je riječima ,,Zlo je vrijeme vuka naćeralo da zimuje među kokoškama“.

- Uz velike napore nijesam uspio da razumijem optužni prijedlog. Ovaj ,,Zločin i kazna“ Dostojevskog podsjeća na to da je DPS zločin, a kazna je DF. Sve je počelo kada je Katnić tražio da nam se ukine imunitet i odredi nam se pritvor i svi koji su učestvovali u ovoj optužnici kad-tad će krivično odgovarati-poručio je Knežević.

Ispričao je da je tog dana kad su poslanici DPS-a izašli iz plenarne sale vidio kako Luiđ Škrelja ide uz zid ka kabinetu i onda mu je prišao.

- Rekao sam mu da je ološ i da će krivati na drugu nogu. Ne sporim da sam ovo rekao, misleći da će ga bog kazniti ako dosad već nije. Da sam htio da se obračunam sa njim to bih uradio u pet sekundi. Što se tiče Miodraga Vukovića, njemu sam dva ili tri puta spašavao život na zajedničkim putovanjima, a tada sam mu prišao i rekao ,,jeste da si bolestan, ali si ološ“ - ispričao je Knežević.

Kako je kazao, poslanika Škrelju nije vrijeđao na nacionalnoj osnovi, jer ako bude tako, kako je dodao, sam sebi će prepisati pravosnažnu presudu na 40 godina.

Verzije optuženih

- Očekivao sam Martu, ali od februara do marta, od Marte posta Aleksandra. Marta nestaje kao duh Hamletovog oca. Aleksandra je beznadežno zaljubljena u mene, mi smo imali naše male šifre, voljela je da je zovem Euridika. Moja nesuđena Euridika naišla je na emotivnu distancu kod mene pa je odlučila retroaktivno da bude dio optužnice - kazao je Knežević.

On je kazao da je Tužilaštvo postalo institucija za procesuiranje Demokratskog fronta, poručuvši „da ničija nije do zore gorjela i da će doći vrijeme kada će i oni nekom gasiti svijeće“.

I poslanik Milutin Đukanović tvrdio je juče da se radi o politički montiranom procesu, navodeći da mu nije jasno kako se radi o krivičnom djelu, kad je bio samo verbalni sukob.

- Ja sam Škrelju uvrijedio i to mi je bila namjera, a zaslužio je i mnnogo teže sankcije. Nisam nasrnuo fizički na njega, a danas mi je žao jer bi onda optužnica imala smisla, a nijesam ga vrijeđao ni na nacionalnoj osnovi – kazao je Đukanović.

Poslanica Marina Jočić juče je istakla da nije kriva, te i da ne traži milost od suda.

- Nemam dovoljno riječi šta ja mislim o Miodragu Radunoviću. To je čovjek koji je dodatno uništio zdravstveni sistem Crne Gore. Sa njim nijesam imala fizički kontakt, a rekla sam i ranije da me odgurnuo - navela je Jočić.

Poslanik Branko Radulović naveo je da je sa velikom gorčinom razumio optužbe koje mu se stavljaju na teret i da se osjeća veoma nelagodno što se našao na optuženičkoj klupi.

- Nasilničko ponašanje je razbijanje lobanje, a ja sam Radunovića samo dodirnuo, a nijesam ga mogao stisnuti. Da sam htio da ga udarim, to sam mogao jer me niko nije sprečavao u tome - ispričao je Radulović.

Ukidanje imuniteta

Jočić, Knežević, Đukanović i Radulović sumnjiče se za nasilničko ponašanje, zbog incidenta koji se desio 15. februara, nakon što je parlament ukinuo imunitet liderima DF-a Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Poslanici Fronta tada su, nakon završetka glasanja, ušli u hol Skupštine, vrijeđali i nasrtali na poslanike DPS-a, a teži incident spriječilo je skupštinsko obezbjeđenje. Branko Radulović htio je tada fizički da se obračuna sa poslanikom DPS-a Miodragom Radunovićem uhvativši ga za vrat, a poslanik Milan Knežević se unio u lice poslaniku DPS-a Miodragu Vukoviću.

Milutin Đukanović uputio je teške riječi predsjedniku Administrativnog odbora Luiđu Škrelji, da bi kasnije pokušao da objasni kako je sve to bilo - „na ljudskoj, a ne na nacionalnoj osnovi“. Poslanica Fronta Marina Jočić je u jednom od hodnika ošamarila Martu Šćepanović iz DPS-a, što nijesu snimile kamere. Jočić je kasnije priznala da je to uradila, a iz DF-a su sarkastično kazali da se radilo o „vaspitnoj packi“.

Vuković, Škrelja i Šćepanović podnijeli su nakon incidenata prijave protiv poslanika Fronta. Imunitet za četvoro poslanika DF-a ukinut je 26. jula na sjednici parlamenta, na prijedlog Administrativnog odbora. Suđenje se nastvlja 12. januara.

Škrelja: Ničim nijesam izazvao onakvo ponašanje

Poslanik Luiđ Škrelja juče je u Osnovnom sudu kazao da mu je Knežević 15. februara prišao i rekao ,,Šiptaru, pi... jedna, nestaćeš sa ovoga svijeta, slomiću ti drugu nogu“, dodajući da mu je u tom momentu prišao i poslanik Đukanović i rekao ,,Šiptaru, nesoju i ološu“.

- Smatram da nijesam ničim izazvao ovo ponašanje, a osjećao sam se loše i nesigurno. Kod nas Albanaca nema većeg poniženja nego kad neko opsuje majku - dodao je Škrelja.

I poslanik Miodrag Radunović, koji je saslušanu svojstvu svjedoka kao i njegove kolege, ponovio je da ga je neko stegao za vrat, a da je tek kasnije putem medija vidio da je to bio Radulović.

- Ja sam osjetio stisak, ali sam bio u pokretu pa smatram da to nije bilo jako - naveo je Radunović.

Aleksandra Vuković saopštila je da joj se Milan Knežević nije nikada direktno obratio, ali da je čula neke pogrdne riječi koje juče nije mogla da ponovi.

Knežević je nakon toga upitao da li su joj poznati stihovi ,,Kao smrt su vjerne ljubavi bez nade“, na šta je ona odgovorila ,,govoriti o ljubavi je već pomalo voljeti“.

Vuković je navode Kneževića o njenoj zaljubljenosti u njega odbacila kao besmislene.

Portal Analitika