Društvo

Sjutra izbor novog rektora

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) sjutra će izabrati novog rektora, a jedini kandidat za tu funkciju je Danilo Nikolić.
Sjutra izbor novog rektora
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
MinaIzvor

Senat je u petak podržao Nikolićev izbor, a sjutra bi o tome trebalo da se izjasnisti Upravni odbor. Senat je podržao Nikolićev Program razvoja UCG za mandatni period 2017 – 2020 godine.

Nikolić, koji je vršilac funkcije rektora, podsjetio je, predstavljajući Program, na aktivnosti koje su realizovane u posljednja dva mjeseca od kada je na toj dužnosti, među kojima je uspješna organizacija nastave na Visokoj medicinskoj školi u Beranama i potpisivanje ugovora o saradnji sa tri univerziteta.

„Isplaćena su sva zaostala dugovanja profesorima“, kazao je Nikolić i podsjetio da je predviđeni budžet UCG za narednu godinu 19,3 miliona EUR.

Govoreći o prioritetima u mandatu rektora, Nikolić je naveo osavremenjavanje nastavnih planova i programa kroz kreativnu interakciju studenata, saradnika, profesora i u skladu sa dinamikom tražnje na tržištu.

„Prioritet je i kadrovska politika unapređivanjem znanja i vještina univerzitetskog kadra, zapošljavanje mladih saradnika, ali i unapređivanje znanja i vještina studenata u cilju bržeg zapošljavanja i realizacije perspektivnih karijera“, kazao je Nikolić.

On je kao prioritete naveo i jačanje partnerskog odnosa sa privrednim subjektima i relevantnim javnim institucijama kroz zajedničke projekte, javno-privatna partnerstva, programe cjeloživotnog obrazovanja i intenzivnije uključivanje privrednika u nastavu, a studenata u privrednu praksu.

Najavio je konstruktivnu saradnju sa državnim institucijama i Vladom kao osnivačem i izradu Strategije razvoja UCG u najkraćem roku, a u skladu sa relevantnim crnogorskim i strateškim dokumentima EU iz oblasti visokog obrazovanja.

Portal Analitika